Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΕ για την πρόταση της Κομισιόν – Οι νέες απειλές της Μόσχας

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν θα στηρίξουν κανένα ανώτατο όριο στην τιμή μόνο του ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το Bloomberg, αλλά πιέζουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους για να τιθασεύσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Ορισμένοι υπουργοί επιθυμούν ένα πλαφόν σε όλο το εισαγόμενο φυσικό αέριο, και η ιδέα για κοινές αγορές φυσικού αερίου προωθείται επίσης. Υπάρχει επίσης υποστήριξη για την απομάκρυνση των πλεοναζόντων κερδών των ενεργειακών εταιρειών.

  • Διαβάστε επίσης: Σκρέκας: Είτε συνεκτικό σχέδιο τώρα, είτε θα παραδοθούμε στους εκβιασμούς

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν σήμερα εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με το αν θα πρέπει περιοριστούν οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου.

Γερμανία και Αυστρία τάσσονται κατά του πλαφόν

Κατά του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η Γερμανία, επισημαίνοντας ότι κάποιες χώρες παραμένουν εξαρτημένες από αυτές τις προμήθειες. Η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνη την Αυστρία.

«Αυτές οι χώρες έχουν ακόμα εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το φυσικό αέριο», είπε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ σε δημοσιογράφος στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Bloomberg. «Επομένως, δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι η Γερμανία πάντα ζητά κατανόηση, αλλά οι άλλες χώρες δεν μπορούν να την έχουν», εξήγησε.

Η Αυστρία, η οποία ακόμα χρειάζεται τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, έστω και εάν η εξάρτησή της αυτή έχει μειωθεί, επίσης δεν στηρίζει το πλαφόν, είπε υπουργός Ενέργειας της χώρας, Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Η Γερμανία τάσσεται επίσης κατά ενός γενικού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, πρόσθεσε ο Χάμπεκ. Όπως είπε, στηρίζει ένα πλαφόν που θα καλύπτει τις βασικές ενεργειακές ανάγκες, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περισσότερα, όμως, όταν η χρήση τους ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Η πρόταση της Κομισιόν

Αναλυτές πάντως εκτιμούν, ότι οι σημερινές συζητήσεις στοχεύουν περισσότερο στο να περιορίσουν τις επιλογές για περαιτέρω συζήτηση, αντί να καταλήξουν σε τελική απόφαση για τους τρόπους αντιμετώπισης μιας κρίσης που τροφοδοτείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είμαστε σε έναν ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα. «Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μας, τις οικονομίες μας».

Η πρόταση την οποία προωθεί η Κομισιόν για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών, με τη Ρωσία να απειλεί να διακόψει εντελώς τις προμήθειες.

Τα κράτη της Βαλτικής είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ιδέα, λέγοντας ότι θα στερούσε από τη Μόσχα μετρητά για να χρηματοδοτήσει στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είπε ότι αν θέλετε το αέριό μας, καταργήστε τις κυρώσεις. Είναι εκβιασμός. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Εσθονίας Riina Sikkut. .

Όμως, τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πολλά από τα οποία εξαρτώνται περισσότερο από άλλα από τα ρωσικά καύσιμα, φοβούνται ότι θα χάσουν όλα τα αποθέματά τους, ενώ ορισμένα αμφισβητούν εάν ένα ανώτατο όριο θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών όταν οι παραδόσεις είναι τόσο χαμηλές.

Η ελληνική θέση

Υπέρ της λύσης για καθορισμό ανώτατης τιμής στο Ολλανδικό TTF και κατά της επιβολής πλαφόν στην προμήθεια του Ρωσικού φυσικού αερίου τάσσεται η ελληνική πλευρά, διαφοροποιώντας την πολιτική της σε σχέση με τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Κομισιόν.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας K. Σκρέκας αναφέρει ότι θα υποστηρίξει αυτή την θέση στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.

Την ανάγκη εφαρμογής ενός «ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου» για να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ολόκληρη η δήλωση του Έλληνα Υπουργού έχει ως εξής:

«Σήμερα, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ καλείται να λάβει αποφάσεις για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι σε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είτε θα παραδοθούμε στις επιδιώξεις και τους εκβιασμούς αυταρχικών ηγετών. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει αποφάσεις τώρα».

Νέες απειλές της Μόσχας

Η Ρωσία προειδοποίησε σήμερα τη Δύση πως τα σχέδια να προσπαθήσει να επιβάλει ανώτατο όριο στην τιμή θα αποτύχουν και θα οδηγήσουν τελικά στην αστάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως οι Δυτικοί δεν κατάλαβαν ότι τέτοια μέτρα θα επηρεάσουν τελικά τις ίδιες τις χώρες τους.

«Η Δύση στο σύνολό της δεν καταλαβαίνει: η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές των ρωσικών ενεργειακών πόρων θα οδηγήσει σε ένα ολισθηρό έδαφος κάτω από τα ίδια της τα πόδια», είπε η Ζαχάροβα.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της ρωσικής κάτω βουλής, δήλωσε σήμερα πως τα σχέδια της Δύσης θα αποτύχουν και πως οι τιμές θα εκτοξευθούν πολύ πέρα από το τεχνητά επιχειρούμενο ανώτατο όριο τιμής. «Αυτό που κρατικοί αξιωματούχοι της G7 αποκαλούν ‘οροφή’ τιμής θα γίνει ‘πάτωμα’ τιμής», έγραψε ο Βιτσισλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας, στο Telegram.

«Η παγκόσμια αγορά δεν περιορίζεται σε επτά χώρες», είπε.