Η αγορά τρέχει ένα ανοδικό σερί πέντε εβδομάδων

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι το ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, την ώρα που το πετρέλαιο δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.

Οι τιμές στο φυσικό αέριο διεύρυναν τα κέρδη τη Δευτέρα, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι για παρατεταμένη διακοπή των ροών από τη Ρωσία, την ώρα που η Μόσχα σχεδιάζει να κλείσει για μία ακόμα φορά τον Nord Stream, επικαλούμενη εργασίες συντήρησης. Αν επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες, η ήδη προβληματική οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο.

  • Διαβάστε επίσης: Το Κίεβο προσφέρει λύση για το κλείσιμο της στρόφιγγας από την Gazprom

Τα ολλανδικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του επόμενου μήνα ενισχύεται σε ποσοστό 13% πάνω από τα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά το νέο ιστορικό υψηλό στο οποίο έκλεισαν την Παρασκευή, με την αγορά να τρέχει ένα ανοδικό σερί πέντε εβδομάδων.

Η συντήρηση του Nord Stream

Ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι ακόμα και μετά την επαναλειτουργία του οι ροές δεν θα επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα.

Η Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο,  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι Μόσχα ότι θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις προμήθειες, ενώ παράλληλα επανέλαβε την έκκληση για εξοικονόμηση ενέργειας. «Έχουμε έναν πολύ κρίσιμο χειμώνα μπροστά μας», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF στο Μόντρεαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Καναδά με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς. «Πρέπει να περιμένουμε από τον Πούτιν να μειώσει περαιτέρω το φυσικό αέριο».

  • Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στο 7% ανακοίνωσε ο Σολτς

Προειδοποιήσεις

Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για την πιθανότητα πλήρους διακοπής των ρωσικών προμηθειών καθώς το Κρεμλίνο ανταποδίδει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αναζητά εναλλακτικές λύσεις, αλλά είναι απίθανο να μπορέσει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές. Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιστρέφουν τις ενεργειακές πολιτικές βασιζόμενοι περισσότερο στον άνθρακα και επαναφέροντας πυρηνικούς σταθμούς σε λετουργία καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τις ελλείψεις.

Σύμφωνα με την Gazprom ο αγωγός θα κλείσει από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς πρέπει να πραγματοποιηθεί συντήρηση στον μοναδικό συμπιεστή φυσικού αερίου που του απομένει. Μετά την ολοκλήρωση της συντήρησης, οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (mcm) ημερησίως – σύμφωνα με τις τρέχουσες ποσότητες – θα επανέλθουν, υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και εφόσον δεν υπάρξουν τεχνικές δυσλειτουργίες της μονάδας, η μεταφορά αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατ. κυβικών μέτρων ανά ημέρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

  • Διαβάστε επίσης: Η Γερμανία δεν έχει φυσικό αέριο ούτε για τρεις μήνες

«Είτε το σκεπτικό είναι αληθές είτε όχι, το αποτέλεσμα οδηγεί σε μια ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου που σφίγγει περαιτέρω, και μια που εξαρτάται από τις περικοπές της ζήτησης για να βρεθεί σε ισορροπία», δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Capital Markets. «Η αγορά μπορεί να αγνοήσει τα σχόλια της Gazprom και να αρχίσει να εξετάζει εάν ο αγωγός μπορεί να μην επιστρέψει σε λειτουργία ή τουλάχιστον μπορεί να καθυστερήσει για οποιονδήποτε δεδομένο λόγο».

Το Σαββατοκύριακο, οι Γερμανοί ηγέτες δήλωσαν ότι η χώρα μπορεί να δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τις συρρικνούμενες προμήθειες από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση στοχεύει σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 20%. Ενώ η χώρα έχει πληγεί περισσότερο από τις περικοπές της Μόσχας με την οικονομία να οδηγεί σε ύφεση, η ενεργειακή κρίση έχει αντηχήσει στην Ευρώπη.

Πηγή: OT