Τι είπε για το σχέδιο του Πούτιν

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την ενεργειακή κρίση αλλά και για την στάση της Ευρώπης απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, μίλησε ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα Σεργκέι Σουτένκο.

Ο κ. Σουτένκο, τόνισε ότι ο ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει ήδη με βασικά όπλα την ενέργεια και τα τρόφιμα και αν ο Πούτιν νικήσει, τότε δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και ο πραγματικός πόλεμος.

  • Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Καλεί τον πρεσβευτή της Νορβηγίας στη Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για «ρωσοφοβικά σχόλια»

Πόσο κοντά είμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Ο Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει. Όχι, όμως, με την κλασική έννοια. Σήμερα διεξάγεται με βασικά όπλα τα τρόφιμα και την ενέργεια. Και οι εταίροι μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πραγματικός Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, αυτός με τις κλασικές μορφές πολέμου αυτήν τη φορά, μπορεί άνετα να ξεσπάσει. Μια πιθανή νίκη του Πούτιν στην Ουκρανία θα λύσει τα χέρια άλλων δικτατόρων στον κόσμο για να ξεκινήσουν ατιμώρητες στρατιωτικές επιχειρήσεις», είπε ο πρέσβης μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

«Επομένως, το βασικό μας καθήκον είναι να διατηρήσουμε τον ρυθμό της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχεται στην Ουκρανία, καθώς και τις κοινές προσπάθειες αντιμέτρων που θα μας επιτρέψουν τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας. Σήμερα οι ουκρανοί υπερασπιστές προστατεύουν την Ευρώπη και ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο με τίμημα τη ζωή τους. Και ο κόσμος δεν έχει το δικαίωμα να νιώθει κόπωση στο να βοηθά την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο. Διαφορετικά, η Δημοκρατία μπορεί να ηττηθεί», συμπλήρωσε.

Για την κρίση στην Ευρώπη

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Πόλεις όπως η Μαριούπολη ή η Βολνοβάκα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Το κράτος της τρομοκρατίας πρέπει να τιμωρηθεί και να απομονωθεί, διαφορετικά δεν θα υπάρχει ειρηνικό ευρωπαϊκό μέλλον. Είναι προφανές ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη και οξεία, όμως τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη έχουν προσεγγίσει τα ενεργειακά ζητήματα «πολύ υπεύθυνα» τόνισε.

  • Διαβάστε επίσης: Ζαπορίζια: Τι είπε ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ μετά την επίσκεψή του στο πυρηνικό εργοστάσιο

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι: «Ωστόσο, η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία θα επιδεινώσει, όχι μόνο την κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Μαζί με τους συμμάχους μας θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον τερματισμό του πολέμου, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Έτσι, απευθυνόμαστε στους εταίρους μας για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία και τον αγώνα της χώρας ενάντια στην τυραννία και τον επεκτατισμό».

«Λόγω του ρωσικού εκβιασμού, υπάρχει μια αύξηση των τιμών της ενέργειας που απλώνεται με την μορφή κυμάτων σε όλο τον κόσμο, βλάπτοντας τους καταναλωτές. Πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί από το ρωσικό ενεργειακό σύστημα, από τους ρωσικούς φορείς ενέργειας και να αντισταθεί στον εκβιασμό των ενεργειακών τρομοκρατών της “Gazprom”. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρχει στο μέλλον τέτοια απειλή για την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπως η Ρωσία».