Ο Ηλίας Σουκιάζης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κουίμπρα της Πορτογαλίας, μίλησε για την ενεργειακή κατάσταση στη χώρα.

Μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση παίρνει η Πορτογαλία. Για το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων μίλησε ο Ηλίας Σουκιάζης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κουίμπρα της Πορτογαλίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη, ο καθηγητής σημείωσε ότι ο Ειδικός Φόρος στα καύσιμα μειώθηκε από το 23% στο 13%, αλλά η μείωση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν, τονίζοντας ότι συνολικά οι φόροι ανέρχονται στο 54% για τη βενζίνη και στο 50% της τιμής για το ντίζελ.

  • Διαβάστε επίσης: Πανικός στο Μπαγκλαντές – Χιλιάδες οδηγοί στα βενζινάδικα προτού αυξηθούν οι τιμές

Τι γίνεται αν πληρώνεις με κάρτα

«Δηλαδή σε κάθε 100 ευρώ που θα βάλεις , τα 54 ευρώ πάνε στα ταμεία», εξήγησε. Σύμφωνα με τον κ. Σουκιάζη, στην Πορτογαλία όποιος βάζει βενζίνη και πληρώνει με κάρτα, κάθε μήνα του επιστρέφουν 20 ευρώ. Επιπλέον, ορίστηκε πλαφόν έως 3% στις αυξήσεις στα ενοίκια. Επιπλέον, η Πορτογαλία υποφέρει και από μεγάλη ξηρασία, από έλλειψη νερού, οπότε, όπως είπε, θεωρείται αναπόφευκτη η αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης.

«Η κυβέρνηση συμβουλεύει τον κόσμο να κάνει οικονομία, να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να μην έχουμε ηλεκτροφωτισμούς το βράδυ, να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων οφείλονται και στην υποτίμηση του ευρώ.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι η Πορτογαλία προμηθεύεται πολύ λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μόλις 2%, και το υπόλοιπο το αγοράζει από την Αλγερία. «Δεν θα έχουμε έλλειψη, αλλά η αύξηση στις τιμές είναι παγκόσμια και θα πλήξει και την Πορτογαλία», πρόσθεσε ο κ. Σουκιάζης.