Μεγαλύτερη των 3 δολαρίων η πτώση

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρώντας περισσότερο από 3 δολάρια το βαρέλι, καθώς αναζυπυρώνονται οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας -λόγω των πληθωριστικών πιέσεων- η οποία θα περιορίσει τη ζήτηση για καύσιμα. Επιπρόσθετα, σε επίπεδο προσφοράς συνεχίζονται κανονικά οι εξαγωγές ιρακινού αργού πετρελαίου, παρά τις αιματηρές συγκρούσεις στην Βαγδάτη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent για το μήνα Οκτώβριο σημείωσαν πτώση κατά 3,90 δολάρια ή 3,71% στα 101,19 δολάρια το βαρέλι , ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησαν στα στα 100,90 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 3,60 δολάρια ή 3,71% στα 93,41 δολάρια.

Διαβάστε επίσης – Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο

Οι παράγοντες που οδηγούν την πτώση

Ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά σε διψήφιο ποσοστό σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να καταφύγουν σε πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και να επιβαρύνει τη ζήτηση καυσίμων.

«Οι τιμές σημείωσαν πτώση μετά τα σχόλια της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας SOMO του Ιράκ ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας δεν επηρεάζονται από τις ταραχές», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταουνόβο. Η Somo μάλιστα έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να προμηθεύσει με μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου την Ευρώπη, αν χρειαστεί.

Οι τιμές του μαύρου χρυσού πιέστηκαν περαιτέρω από την ανακοίνωση της πετρελαιοπαρωγωγό ρωσική εταιρεία Gazprom Neft ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα Zhagrin στη Δυτική Σιβηρία σε περισσότερα από 110.000 βαρέλια ημερησίως.

Εν τω μεταξύ, η αγορά αναμένει τη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ+, στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Σαουδική Αραβία έθεσε την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο περικοπών της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, οι οποίες, σύμφωνα με πηγές, θα μπορούσαν να συμπέσουν με την ενίσχυση της προσφοράς από το Ιράν, σε περίπτωση που αυτό συνάψει πυρηνική συμφωνία με τη Δύση.

Πηγή: ΟΤ