Τι θα γίνει με όσες δεν εγγράφηκαν στους καταλόγους

Για στρατιωτική θητεία καλούνται γυναίκες στην Ουκρανία.

Από την 1η Οκτωβρίου όσες Ουκρανές μπορούν να στρατευθούν πρέπει να εγγραφούν.

  • Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Γυναίκες στρατιωτικοί παρελαύνουν με γόβες – Θύελλα αντιδράσεων για τη σεξιστική απόφαση

Συγκεκριμένες ειδικότητες

Η στρατιωτική θητεία αφορά σε γυναίκες πολίτες της Ουκρανίας των οποίων οι ειδικότητες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των στρατευσίμων.

«Οι στρατεύσιμες γυναίκες θα πρέπει να εγγραφούν για στρατιωτική θητεία από την 1η Οκτωβρίου. Δεν θα επιβληθούν αμέσως αυστηρές κυρώσεις σε γυναίκες που δεν εγγράφηκαν», ανέφερε η UNIAN, αναφερόμενη στον Φιόντορ Βενισλάφσκι, μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Ανώτατου Ράντα (Κοινοβούλιο) της Ουκρανίας, μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, και αναπαράγει  το ertnews.gr.

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο του Ουκρανικού Στρατού ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες θα περιλαμβάνονται στα στρατιωτικά αρχεία, μόνο με τη συγκατάθεσή τους, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Πόσες γυναίκες έχουν ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό

Χιλιάδες Ουκρανές έχουν αναλάβει ενεργούς ρόλους στην ουκρανική αντίσταση από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πρώτη κυρία της Ουκρανίας Ολένα Ζελένσκα.

Τουλάχιστον 37.000 γυναίκες έχουν ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις, και περισσότερες από 1.000 διοικούν μονάδες, είπε πριν λίγες εβδομάδες η Ζελένσκα σε διάσκεψη γυναικών ηγετών και επιζώντων από συγκρούσεις που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Διαβάστε επίσης: Κριμαία: Με φόντο εκρήξεις και ελικόπτερα κάνουν τα μπάνια τους οι Ρώσοι τουρίστες – Δείτε βίντεο

Από την έναρξη του πολέμου έχει απαγορευτεί στους περισσότερους Ουκρανούς άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών να φύγουν από τη χώρα. Απαιτείται να παραμείνουν και να πολεμήσουν. Οι γυναίκες δεν έχουν κληθεί στο στρατό.

«Είμαι απολύτως βέβαιη ότι οι Ουκρανές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θύματα. Όλες έχουμε τις δικές μας ιστορίες αντίστασης», είπε η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των γυναικών ως γιατρών, νοσοκόμων, δασκάλων και επιχειρηματιών στον πόλεμο. «Οι περισσότεροι από τους γιατρούς μας είναι γυναίκες καθώς και το 50% των επιχειρηματιών μας που εργάζονται για να στηρίξουν την οικονομία στον πόλεμο».