Σιδηροδρομική γραμμή μήκους 22 χιλιομέτρων συνδέει πλέον την Ουκρανία με τη Μολδαβία μέσω της οποίας μπορούν να διακινούνται σιτηρά και άλλα εμπορεύματα.

Υστερα από 23 χρόνια, η Ουκρανία αποκατέστησε τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη γειτονική Μολδαβία, μέσω της οποίας μπορούν να διακινηθούν περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων ετησίως, όπως δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του χθες Δευτέρα (φωτογραφία, επάνω, από το και βίντεο, κάτω).

Νέους τρόπους για την εξαγωγή

Αν και δεν διευκρίνισε τα είδη των εμπορευμάτων, η Ουκρανία φιλοδοξεί να βρει νέους τρόπους για την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν αποκλειστεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής.

Δείτε ακόμα – Ρωσικά ΜΜΕ: Η Ρωσία προετοιμάζεται για επέκταση μέχρι τη Μολδαβία

Η Μολδαβία συνορεύει με τη Ρουμανία, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η σιδηροδρομική γραμμή, μήκους 22 χιλιομέτρων, συνδέει την πόλη Μπερεζίνε της δυτικής Ουκρανίας με την πόλη Μπασαραμπεάσκα της νότιας Μολδαβίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Ολεξάντρ Κουμπράκοφ ανέφερε σε ανάρτησή του στο ότι η σιδηροδρομική σύνδεση θα παρέχει μια εναλλακτική στις εξαγωγές μέσω του λιμανιού της Οδησσού.

Υστερα από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, κατέστη δυνατή η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

Βομβαρδισμοί μη στρατιωτικών στόχων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εξαπολύσει σύντομα νέες επιθέσεις κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων και μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αμερικανό αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονομάζει.

«Εχουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για να εξαπολύσει επιθέσεις κατά κυβερνητικών εγκαταστάσεων και μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

Δεδομένου του ιστορικού (των ενεργειών) της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανησυχούμε για τη συνεχιζόμενη απειλή που αντιπροσωπεύουν οι ρωσικές επιθέσεις για τον άμαχο πληθυσμό και τις μη στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος επικαλέστηκε στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ