Με γρήγορους ρυθμούς ξεκίνησαν τα έργα θωράκισης στο βουνό του Κατακόλου από κατολισθητικά φαινόμενα, με παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία της τοπικής κοινότητας.

Ξεκίνησαν στον Πύργο τα έργα «θωράκισης» του βουνού Κατακόλου προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα κατολισθήσεων.

Το πρωί της Τρίτης 23 Αυγούστου 2022 ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, επισκέφτηκε το Κατάκολο και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πορεία και εξέλιξη των έργων.

Το έργο αποκατάστασης του βουνού Κατακόλου, προϋπολογισμού 327.000 ευρώ εξελίσσεται σε τέσσερα σημεία, σύμφωνα με τη μελέτη, και συγκεκριμένα:

-Έναντι του δρόμου που οδηγεί στο Κοιμητήριο Κατακόλου.

-Δεξιά του κεντρικού δρόμου, 50 μέτρα από την είσοδο του σχολείου του οικισμού Κατακόλου.

-Δεξιά της εκκλησίας Αγ. Νικόλαου Κατάκολου , έναντι του λιθόστρωτου που οδηγεί προς το παλιό κοιμητήριο του οικισμού, και

-Κατάντι ξενοδοχείου « Ορίζοντες» στο βουνό Κατακόλου

Ο Δήμαρχος Πύργου δήλωσε μεταξύ άλλων:  «Είναι ένα απαραίτητο έργο που προστατεύει όχι μόνο το βουνό αλλά όλες τις αστικές υποδομές στο Κατάκολο. Τα τελευταία χρόνια ήταν έντονες οι κατολισθήσεις και λειτουργούμε ήδη προληπτικά.

Τέλος στα επικίνδυνα κατολισθητικά φαινόμενα που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια βάζει το έργο, όπως δηλώνει και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρόπουλος.

«Το έργο αυτό, που ήταν πάγιο αίτημα της κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, ουσιαστικά θωρακίζει το βουνό του Κατακόλου και δεν θα παρουσιάζει τις κατολισθήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Γίνονται παρεμβάσεις έμπροσθεν του Κοιμητηρίου, στο χώρο της εκκλησίας, καθώς και σε περιοχές που προστατεύονται σπίτια και περιουσίες κατοίκων. Πολύ σύντομα θα είναι ολοκληρωμένο και θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία».

Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Κατακόλου Φραγκίσκος Κολόσακας, δηλώνοντας ότι με την ολοκλήρωση του έργου προστατεύεται η περιοχή και η μνήμη των προγόνων τους.

«Οι παρεμβάσεις που γίνονται από τη δημοτική αρχή είναι πολύ σημαντικές. Ένας βράχος που ήταν πολύ επικίνδυνος και πάντα ζούσαμε με το φόβο μην ξεκολλήσει και θρηνήσουμε ακόμη και θύματα, κόβεται με κομπρεσέρ. Στο παλιό Κοιμητήριο έπεφταν τα λείψανα και προσπαθούσαμε με τον εφημέριο του χωριού να διορθώσουμε την εικόνα».