Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και επίσημα φέρνουν μια κομβική αλλαγή σε σχέση με τους ανήλικους και τη μετακίνησή τους εκτός νομού.

Μια σημαντική αλλαγή εμπεριέχει η απόφαση για τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου και αφορά τους ανήλικους ταξιδιώτες και τη μετακίνησή τους από νομό σε νομό.

Αναλυτικότερα, οι ταξιδιώτες που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες ασχέτως προορισμού και με όλα τα μέσα μεταφοράς, εφόσον εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν την έδρα τους, υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο για κοροναϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Τι θα ισχύει για τους ανήλικους

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και δεκαεπτά ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Τι ίσχυε μέχρι τώρα

Αυτό που άλλαξε είναι ότι πλέον όλοι οι ανήλικοι θα μπορούν να ταξιδέψουν με self test, ενώ πριν οι ηλικίας 12 – 17 ετών ταξίδευαν μόνο με rapid test. Τα παιδιά από 4 – 11 ταξίδευαν έτσι κι αλλιώς με self test.

  • Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός – Στη δημοσιότητα το ΦΕΚ με τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Για τις μάσκες

Παράλληλα ισχύει για όλους υποχρεωτική χρήση μάσκας όταν ταξιδεύουν με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών.