Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα ανοίξει ο δρόμος και για ελληνικές επενδύσεις στα Εμιράτα.

Το περίπτερο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), τιμώμενης χώρας στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 86η ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει παραδοσιακούς χορούς των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην είσοδο του περιπτέρου 13, όπου φιλοξενούνται οι εκθέτες των ΗΑΕ, ενώ στη συνέχεια περιηγήθηκε σε σταντ τα οποία φιλοξενούν εταιρίες τροφίμων, κατασκευών, υπηρεσιών, κ.α., όπως επίσης και στο περίπτερο του Οργανισμού Τουρισμού, της τιμώμενης χώρας.

Επισκέφθηκε, στη συνέχεια, τα σταντ διαφόρων υπουργείων της τιμώμενης χώρας, μεταξύ αυτών, των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης των ΗΑΕ, ενώ συναντήθηκε με εκπαιδευτές γερακιών, που είχαν στα χέρια τους εκπαιδευμένα πτηνά και συνομίλησε για λίγο μαζί τους.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε και συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης του στο περίπτερο 13, ο υπουργός Οικονομίας των ΗΑΕ, Abdulla Bin Touq Al Marri.

Ο κ. Μητσοτάκης στο χαιρετισμό του, μέσα στο περίπτερο 13, στο «Enterprise Greece», υπογράμμισε την πρόοδο που έχει γίνει στην Ελλάδα σε ζητήματα καινοτομίας και εξωστρέφειας στην επιχειρηματικότητα και στον τομέα των επενδύσεων.

«Θα ήθελα να συγχαρώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την απόφασή τους να αποδεχτούν την πρόταση της ΔΕΘ να είναι η τιμώμενη χώρα για το 2022. Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ ένα πολύ εντυπωσιακό περίπτερο, που αποτελεί απόδειξη της μεγάλης δυναμικής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας. Όπως αναφέραμε, σε διακυβερνητικό επίπεδο, έχουμε ήδη κάνει πολλά και ελπίζω ότι αυτή η Έκθεση είναι μια ευκαιρία για τις επιχειρήσεις των χωρών μας να συνεργαστούν και να εξερευνήσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Και γιατί όχι, επενδύσεις από τα ΗΑΕ στην Ελλάδα, αλλά και από την Ελλάδα στα ΗΑΕ».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για τη δουλειά των υπουργείων Εξωτερικών και Ανάπτυξης στο να διευκολύνουν τις συνεργασίες και να φέρνουν κοντά επενδυτές και επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο «Enterprise Greece»

Ο κ. Μητσοτάκης, με την ευκαιρία της παρουσίας του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, George Tsounis, στο περίπτερο του «Enterprise Greece», αναφέρθηκε και στη σημαντική ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Κύριε πρέσβη, χαίρομαι που σας έχουμε εδώ. Ξέρετε πόσο μεγάλη αξία αποδίδουμε στην στρατηγική εταιρική μας σχέση. Και με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι πέρα από την πολύ δυνατή συνεργασία στο πεδίο των εξωτερικών υποθέσεων, της άμυνας -αυτό που αποκαλούμε την γεωπολιτική ατζέντα- ενισχύουμε επίσης σημαντικά τους επιχειρηματικούς δεσμούς μας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας- ΗΠΑ – και ΗΑΕ σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι αυτή η σχέση μεταξύ των τριών χωρών μας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας και των ΗΑΕ, αποτελεί μία αληθινά στρατηγική συνεργασία που έχει να προσφέρει ακόμα πολλά προς όφελος των χωρών μας και των λαών μας».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε επισκέφθηκε και άλλα σταντ, όπου τον υποδέχθηκαν εκθέτες από τα ΗΑΕ, με κεράσματα και προϊόντα της πατρίδας τους.

Σε ένα από τα σημεία που σταμάτησε, φωτογραφήθηκε, μπροστά από προτροπή ενός Άραβα καλλιτέχνη, δίπλα σε ένα πίνακα που απεικόνιζε την επίσκεψη και την πρόσφατη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν κατά την επίσκεψη του στο περίπτερο των ΗΑΕ, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ