Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει σπείρει την απελπισία καθώς η τιμή του σπορέλαιου όπου τηγανίζονται ψάρι και πατάτες έχει εκτιναχθεί.

Οι Βρετανοί δεν φημίζονται για την κουζίνα τους, ωστόσο ο αφανισμός ενός παραδοσιακού πιάτου ακόμα και γι’ αυτούς είναι μια σκληρή προοπτική. Πόσω μάλλον όταν το συγκεκριμένο πιάτο είναι τόσο δημοφιλές που έχει στηρίξει μια ολόκληρη κατηγορία εστιατορίων που συντηρούνται απ’ αυτό.

Ευλόγως λοιπόν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων «fish & chips» έχουν κινητοποιηθεί για να αποφύγουν την κατάρρευσή τους μετά την εκτίναξη των τιμών των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν.

Αιτία του υπαρξιακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα εστιατόρια που «ζουν» από τις πωλήσεις «fish & chips» δεν είναι μόνο η ακρίβεια που πλήττει την αγοραστική δύναμη των πελατών τους.

Είναι και το ότι οι τιμές των ψαριών και των γεωμήλων, των βασικών συστατικών του δημοφιλούς πιάτου, και επιπλέον η τιμή του σπορέλαιου που απαιτείται για να τηγανιστούν το ψάρι και οι πατάτες, έχουν εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας. Διότι, απλούστατα, η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς ψαριών στον κόσμο. Και βασικός προμηθευτής της Βρετανίας με λευκά ψάρια.

«Τα σχολεία ανοίγουν την επόμενη εβδομάδα, ο κόσμος φεύγει και εμείς μείναμε για να μας ζώνουν τα φίδια. Βλέπουμε τον κόσμο να ανασκουμπώνεται για να αντιμετωπίσει τον χειμώνα. Αναρωτιέμαι αν θα σκεφτεί κανείς ντόπιος να φάει στο εστιατόριο, ακόμα και αν πρόκειται να απολαύσει ένα λαϊκό πιάτο, όπως είναι τα fish & chips», δήλωσε στον ρεπόρτερ του CNBC ο Ντέιβιντ Ουίλκινσον, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «The Blue Fin» στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σκέγκνες του Λίνκολνσαϊρ.

Θα έλεγε κανείς ότι η αγωνία του βρετανού εστιάτορα είναι ανάλογη με εκείνη που θα είχε ο έλληνας ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου, αν ξαφνικά αποσυρόταν από την αγορά χοιρινού γύρου ο βασικός προμηθευτής του.

«Ενα εστιατόριο έχει πάντα σκαμπανεβάσματα. Αλλά πριν από την πανδημία πληρώναμε 70 στερλίνες (81 ευρώ) για ένα 19κιλο πακέτο ψάρι. Τώρα η τιμή εκτινάχθηκε στις 270 στερλίνες (311 ευρώ). Διότι τα ψάρια εισάγονται ως επί το πλείστον από τη Ρωσία. Και η βρετανική κυβέρνηση έχει επιβάλει δασμό 35% στα θαλασσινά ρωσικής προέλευσης», εξηγεί ο εστιάτορας, ο οποίος τονίζει ότι επιπλέον πρέπει να αντιμετωπίσει την αύξηση κατά 60% των λογαριασμών ρεύματος στο μαγαζί.

Να μετακυλίσει το αυξημένο κόστος στους τρομοκρατημένους από την κρίση και την ακρίβεια καταναλωτές ο Ουίλκινσον δεν το σκέφτεται καν. Μόνη του ελπίδα είναι η βοήθεια από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει η Λιζ Τρας.

Πρωτίστως η μείωση του ΦΠΑ από το 20%. Για να βγει ο χειμώνας. Και μετά η επίσης κυβερνητική φροντίδα για να βρεθούν άλλοι προμηθευτές, κυρίως από τη Νορβηγία. Αλλά και από την Ουκρανία ενδεχομένως, όταν τελειώσει ο πόλεμος – ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης στον οποίο τηλεφώνησε η Τρας μετά την εκλογή της.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»