Ο Μακρόν ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ότι η Γαλλία στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, ωστόσο πιστεύει ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στη θέση του ότι η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, εκφράζοντας ωστόσο την ακλόνητη στήριξή του στο Κίεβο. Ακόμα εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει διάρκεια και πρέπει η Γαλλία να είναι προετοιμασμένη για αυτό.

Στο παρελθόν ο Μακρόν είχε δεχτεί επικρίσεις από την Ουκρανία και από ανατολικοευρωπαίους συμμάχους για την διφορούμενη-όπως έκριναν- στήριξή του προς το Κίεβο, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στον γείτονά της και για τον διάλογο που είχε επανειλημμένως με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

  • Διαβάστε επίσης: Ρωσία: «Αποκλείεται να αυτοκτόνησε ο Ραβίλ Μαγκάνοφ» – Τι ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Lukoil

Πόλεμος διαρκείας

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μακρύ πόλεμο», είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στους γάλλους πρεσβευτές στους οποίους εξέθεσε τους στόχους της εξωτερικής του πολιτικής.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η χώρα του θα συνεχίσει την μακροπρόθεσμη οικονομική και στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά προειδοποίησε ότι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διασφάλιση της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στη Ρωσία.

«Η ευρωπαϊκή ενότητα είναι κομβικής σημασίας γιατί ο διχασμός είναι ένας από τους στόχους του ρωσικού πολέμου», είπε ο Μακρόν.

Διάλογος με τη Μόσχα

Ο διάλογος με τη Μόσχα είναι επιτακτικός προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης και τελικά να τεθούν οι όροι για μια ειρήνη κατόπιν διαπραγμάτευσης, την οποία μόνο η Ουκρανία μπορεί να αποφασίσει, εκτίμησε ο Μακρόν.

«Η Γαλλία θα συνεχίσει να συνομιλεί με τη Ρωσία. Ποιος θέλει να είναι η Τουρκία η μοναδική δύναμη στον κόσμο που θα εξακολουθεί να συνομιλεί με τη Ρωσία;», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε και στη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015 εκφράζοντας την ελπίδα η αναβίωσή της να ολοκληρωθεί κατά τις επόμενες ημέρες.

«Ελπίζω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ /JCPOA) θα έχει ολοκληρωθεί», σημείωσε ο Μακρόν.