Σε περίπτωση επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, το 30% των ερωτηθέντων θέλει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ιταλία, ενώ το 25,9% επιθυμεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρωθυπουργό χωρίς κομματική ταυτότητα.

Με την ακροδεξιά να κυριαρχθεί, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία, και τις εκλογές να πλησιάζουν, νέα σφυγμομέτρηση της δημοσκοπικής εταιρείας Izi δείχνει ότι, τις τελευταίες ημέρες, προέκυψαν ουσιαστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου των Ιταλών.

Αναλυτικά, τα ακροδεξιά «Αδέλφια της Ιταλίας» παραμένουν σταθερά στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου, με ποσοστό 24,5%.

Διαβάστε επίσης: Ακροδεξιό μανιφέστο που τάζει συντάξεις και φοροπερικοπές

Πρώτη η Μελόνι, αλλά δεν την θέλουν για πρωθυπουργό

Δεύτερο είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 21,8% και στην τρίτη θέση υπάρχει μια αλλαγή ουσιαστικής σημασίας: τα Πέντε Αστέρια, με πρόεδρο τον Τζουζέπε Κόντε, «πείθουν» το 13% των ερωτηθέντων, ενώ η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, στη φάση αυτή, δεν ξεπερνά το 12%.

Η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποστηρίζεται από το 8% του στατιστικού δείγματος και ο λεγόμενος «κεντρώος πόλος», των Κάρλο Καλέντα και Ματέο Ρέντσι, από το 5,2%.

Πράσινοι και Ιταλική Αριστερά εξασφαλίζουν το 4,5% της πρόθεσης ψήφου, το ριζοσπαστικό κίνημα «Περισσότερη Ευρώπη» το 2% και το κίνημα «Προσπάθεια Πολιτών» του υπουργού Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, το 0,6%.

Τέλος, σε περίπτωση επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η απάντηση που δόθηκε από το 30% των ερωτηθέντων σχετικά με το ποιος πρέπει να κυβερνήσει, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ το 25,9% επιθυμεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, με πρωθυπουργό χωρίς κομματική ταυτότητα.

Μόνο το 18,5% θα προτιμούσε μια συντηρητική κυβέρνηση, με πρωθυπουργό την ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι.

Συνολικά, πάντως, στην φάση αυτή  η συντηρητική παράταξη – συμπεριλαμβανομένης της ακροδεξιάς – εξασφαλίζει το 45,1% της πρόθεσης ψήφου, ενώ η κεντροαριστερά και οι σύμμαχοί της  βρίσκονται στο 28,9%.