Ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να συνεργαστεί στην έρευνα των ΗΠΑ για τον θάνατο της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ, την οποία έρευνα μάλιστα ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ χαρακτήρισε «λάθος».

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς χαρακτήρισε χθες Δευτέρα «λάθος» την έρευνα η οποία κατά δημοσιεύματα έχει αρχίσει να διενεργείται στις ΗΠΑ για τον θάνατο τον Μάιο της αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλεχ (φωτογραφία, επάνω, από το Al Jazeera), την οποία κατηγορείται πως δολοφόνησε μέλος του ισραηλινού στρατού.

Ερευνα του FBI

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Politico, η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) έχει αρχίσει να ερευνά τον θάνατο της Σιρίν Αμπού Ακλεχ κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ισραηλινού στρατού την 11η Μαΐου.

Δείτε ακόμα – Σιρίν Αμπού Ακλεχ: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε ομόφωνα τη δολοφονία της

Απόφαση ασυνήθιστη, με δεδομένη τη στενή σχέση των δύο χωρών, που ελήφθη αφού ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να ασκήσει δίωξη σε βάρος του στρατιώτη που κατηγορείται πως σκότωσε τη διάσημη ανταποκρίτρια του Αλ Τζαζίρα.

Το FBI απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γκαντς ξεκαθάρισε πως ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να συνεργαστεί.

«Η απόφαση που έλαβε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης να διενεργηθεί έρευνα για τον τραγικό θάνατο της Σιρίν Αμπού Ακλεχ είναι λάθος», ανέφερε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας μέσω .

«Δεν θα συνεργαστούμε»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν «ανεξάρτητη» έρευνα «με επαγγελματισμό» και το πόρισμά τους «παρουσιάστηκε» λεπτομερώς σε αμερικανούς αξιωματούχους, συνέχισε.

«Διαβίβασα το μήνυμα σε αμερικανούς αντιπροσώπους ότι θα σταθούμε στο πλάι των στρατιωτών του ισραηλινού στρατού, δεν θα συνεργαστούμε με οποιαδήποτε έρευνα στο εξωτερικό και δεν θα επιτρέψουμε επεμβάσεις σε εσωτερικές έρευνές μας», πρόσθεσε.

Η δημοσιογράφος, που φόραγε αλεξίσφαιρο στο οποίο αναγραφόταν «Τύπος» και κράνος, σκοτώθηκε όταν τη χτύπησε στο κεφάλι σφαίρα ενώ κάλυπτε ισραηλινή επιδρομή σε καταυλισμό προσφύγων στην Τζενίν, στη Δυτική Οχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» πως η Σιρίν Αμπού Ακλεχ σκοτώθηκε από πυρά μέλους του.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις είχε υπογραμμίσει τότε τη «σημασία» που δίνει η Ουάσιγκτον στην «απόδοση ευθυνών σ’ αυτή την υπόθεση» για να αποφευχθεί η επανάληψη τέτοιων τραγωδιών.

Μερικές ημέρες αργότερα όμως ο τότε ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ δήλωνε πως αντιτίθεται στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του στρατιώτη που κατηγορείται πως σκότωσε τη δημοσιογράφο.

Παγκόσμια κατακραυγή

Ο θάνατος της Σιρίν Αμπού Ακλεχ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Η οικογένεια της δημοσιογράφου και παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε από πρόθεση, απορρίπτοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς πως τη σκότωσαν παλαιστίνιοι μαχητές, ή κατόπιν πως σκοτώθηκε πιθανόν από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγών πυρών.

Το Αλ Τζαζίρα κατηγορεί εξαρχής το Ισραήλ για τη δολοφονία.

Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν πως στο σημείο όπου βρισκόταν η ανταποκρίτρια – από τις γνωστότερες διεθνώς, κάλυπτε το Μεσανατολικό για δυο δεκαετίες – και άλλοι δημοσιογράφοι δεν υπήρχαν παλαιστίνιοι μαχητές, ούτε εκτυλίσσονταν ανταλλαγές πυρών.

Την αγανάκτηση για τον θάνατό της επέτεινε το ότι η ισραηλινή αστυνομία ξυλοκόπησε κόσμο στην κηδεία της δημοσιογράφου.

«Θα δούμε να αποδίδεται δικαιοσύνη»

«Περάσαμε έξι ατελείωτους μήνες, η οικογένειά μου κι εγώ, στην προσπάθειά μας να υπάρξει λογοδοσία και να αποδοθεί δικαιοσύνη», τόνισε η ανιψιά της εκλιπούσας, η Λαρίν Αμπού Ακλεχ, σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο την 11η Νοεμβρίου.

«Συνεχίζουμε να ακολουθούμε όλες τις πιθανές οδούς για να υπάρξει λογοδοσία και να ελπίζουμε πως μια μέρα θα δούμε να αποδίδεται δικαιοσύνη για τη Σιρίν».

Πηγή: ΑΠΕ