«Από τα βοτανικά δώρα του κόσμου, τα φρούτα είναι σίγουρα από τα πιο πληθωρικά στις απολαύσεις τους» γράφει η γευσιγνώστρια Λιγκάγια Μισάν στους New York Times. «Αλλά τα φρούτα μπορούν επίσης να είναι και τα πιο απογοητευτικά όταν δεν ανταποκρίνονται στην υπόσχεσή τους. Ίσως περιμένω πάρα πολλά από αυτά. Ήμουν το παιδί (ή έτσι λέει η μαμά) με το πρόσωπο λερωμένο από τα πολλά κεράσια και το στόμα χορτασμένο από χαρά».

Η γευσιγνώστρια των ΝΥΤ εξηγεί πώς έφτασε στην ξεχωριστή ικανοποίηση του σάντουιτς με φρούτα, σε ένα κείμενο που έκανε τον γύρο του κόσμου. «Ονειρεύομαι μια φράουλα σαν μια μικρή καρδιά, βαριά και γεμάτη, με το απροκάλυπτο κόκκινο χρώμα της να μαρτυρά την επαγρύπνηση και την τέλεια συγχρονισμένη κοπή της από το αμπέλι. Νοσταλγώ τα ροδάκινα και τα πορτοκάλια που έχουν αληθινό βάρος στο χέρι και τα βατόμουρα που έχουν το χρώμα του βαθύ ωκεανού, όπου το φως καταπίνεται. Ζώντας στη Νέα Υόρκη, αυτό που παίρνω, τις περισσότερες φορές, είναι φρούτα που είναι μια χαρά. Γεμάτα θρεπτικά συστατικά και αρκετά γλυκά. Δεν μπορούμε όλοι να ζούμε σε κλίματα που αποδίδουν στους καρπούς τους το μέγιστο. Ακόμα θυμάμαι ένα chicozapote που έφαγα στο Μεξικό και είχε γεύση καραμέλας. Και έτσι στο σπίτι τείνω να τρώω φρούτα αφηρημένη, επειδή πρέπει να τα φάω, χωρίς ιδιαίτερη ευλάβεια ή χαρά.

  • Διαβάστε ακόμα: Το σάντουιτς της μακροζωίας

»Δεν ήμουν προετοιμασμένη, λοιπόν, για το θαύμα που αποτελεί το σάντουιτς με φρούτα. Δεν ήξερα καν ότι υπήρχε κάτι τέτοιο μέχρι που το είδα πριν από μερικά χρόνια στο μενού ενός μικροσκοπικού ιαπωνικού καφέ στο Lower East Side, που τότε το διηύθυνε ο Yudai Kanayama, ο οποίος κατάγεται από το Χοκάιντο. Ήρθε στο τραπέζι πάνω σε χαρτί, όχι ένα ντελικάτο σάντουιτς τσαγιού που μπορούσα να κρατήσω μόνο με τις άκρες των δαχτύλων μου, αλλά δύο τρίγωνα παχιά σαν κέικ και γερμένα προς τα πάνω για να αναδείξουν το εσωτερικό τους: χοντρές φράουλες, μια χρυσή σφαίρα από κονσερβοποιημένο ροδάκινο και πράσινο ακτινίδιο με μαύρους σπόρους.

Photo: Behance

»Τα φρούτα ήταν τυλιγμένα σε σαντιγί ανακατεμένη με γιαούρτι για περισσότερο σώμα. Ήταν απίστευτα αέρινο και ταυτόχρονα πυκνό- στα ιαπωνικά, η υφή ονομάζεται fuwa-fuwa, αφράτο σαν σύννεφο. Πιεσμένες σε κάθε πλευρά ήταν φέτες shokupan (μαλακού ψωμιού γάλακτος) χωρίς κόρα, που βυθίζεται στην κρέμα και αντιδρά ευχάριστα, θυμίζοντας το μαλακό λευκό ψωμί της παιδικής μου ηλικίας, αλλά πιο πλούσιο και πιο ανθεκτικό» γράφει η Μισάν.

Όλα ξεκίνησαν στην Ιαπωνία, μια νησιωτική χώρα όπου η γη για καλλιέργειες είναι περιορισμένη και τα φρούτα αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά από τον δυτικό κόσμο. Το γεγονός ότι τα φρούτα είναι ακριβά στην Ιαπωνία δεν είναι μυστικό. Ήταν και κατά καιρούς συνεχίζουν να είναι πολυτέλεια, ενώ έγιναν πιο προσιτά στο κοινό κατά την εποχή Taishō (1912-1926). Αγοράζονταν κυρίως για δώρα (προσωπικά και επαγγελματικά) ή για ειδικές περιστάσεις. Εξαιτίας αυτού, πολλά καταστήματα φρούτων άνοιξαν κοντά σε μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς και επιχειρηματικές περιοχές στις αρχές της δεκαετίας του 1900.

Η προέλευση του σάντουιτς με φρούτα πιστεύεται ότι ανάγεται στα φρουτάδικα αυτά, όπου οι πελάτες μπορούσαν να δοκιμάσουν τα προϊόντα. Τώρα σερβίρονται στα konbini (mini markets) και διακοσμούνται με φράουλες κομμένες σαν τουλίπες και ακτινίδια για κοτσάνια. Ο Kanayama, ένας εστιάτορας που επέζησε από την πανδημία κατασκευάζοντας διαχωριστικά τραπεζιών από plexiglass και υπαίθριους θόλους για άλλα εστιατόρια (τα δικά του εστιατόρια στο κέντρο του Μανχάταν είναι το Izakaya NYC και το Dr Clark), ανέπτυξε τη δική του εκδοχή των φρουτοσάντουϊτς από τις αναμνήσεις και τις συνταγές της γενέτειράς του, το Σαπόρο. Τα φτιάχνει με μασκαρπόνε αντί για γιαούρτι, για να τους δώσει επιπλέον κρεμώδη γεύση.

«Το σάντουιτς με φρούτα μοιάζει με επιδόρπιο αλλά δεν είναι, ή τουλάχιστον όχι ακριβώς. Ταυτόχρονα μπερδεύει τις δυτικές αντιλήψεις για το τι πρέπει να είναι ένα σάντουιτς» γράφει η Μισάν στους NYT. «Ένας φίλος στον οποίο προσπάθησα να το εξηγήσω, έμεινε άναυδος: Γιατί ψωμί; Γιατί δεν τρώτε απλώς φρούτα και κρέμα; Αλλά αυτό είναι το διασκεδαστικό, είπα. Το ψωμί πλαισιώνει τα φρέσκα φρούτα ως βασικό συστατικό με έναν τρόπο που σπάνια κάνουν τα αλμυρά πιάτα δημιουργώντας ένα υπέροχο μικρό γεύμα που μοιάζει ελαφρώς παράνομο, σαν να μην υπάρχουν για μια στιγμή κανόνες».

Συνταγή για Σάντουιτς Φρούτων

Παγώστε ένα μπολ ανάμειξης και το χτυπητήρι ενός μίξερ χειρός στο ψυγείο για 15 λεπτά. (Ένα μεταλλικό μπολ θα παγώσει πιο γρήγορα από το γυάλινο.) Εν τω μεταξύ, σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ, ανακατέψτε μασκαρπόνε με μέλι μέχρι να γίνει λείο.

Βήμα 2

Τοποθετήστε το παγωμένο μπολ του μίξερ σε ένα άλλο, μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με παγωμένο νερό, για να διατηρηθεί κρύο. Ρίχνετε την παγωμένη κρέμα γάλακτος στο μπολ ανάμειξης (όσο πιο παγωμένα είναι όλα, τόσο λιγότερο χρόνο θα χρειαστείτε για να χτυπήσετε την κρέμα και τόσο πιο ελαφριά και αφράτη θα είναι). Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός με τα εξαρτήματα του παγωμένου χτυπητήρι, χτυπήστε την κρέμα μέχρι να γίνει αρκετά σφιχτή και να κρατήσει κορυφές, 5 έως 8 λεπτά σε μέτρια ταχύτητα.

Βήμα 3

Προσθέστε τη σαντιγί στο μασκαρπόνε και ανακατέψτε απαλά. Το μείγμα θα πρέπει να είναι αρκετά σταθερό, ώστε να μην πιέζεται από τα πλαϊνά του σάντουιτς όταν το κόβετε. (Αν το μείγμα είναι πολύ μαλακό, παγώστε για λίγο μέχρι να γίνει πιο σφιχτό αλλά να μπορεί να απλωθεί, περίπου 5 λεπτά).

Βήμα 4

Πάρτε τις 4 φέτες ψωμιού και κόψτε την κόρα και από τις 4 πλευρές. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, απλώστε περίπου ⅓ φλιτζάνι γέμισης κρέμας σε κάθε φέτα ψωμιού. (Θα είναι παχύρρευστη).

Βήμα 5

Σκουπίζετε τα φρούτα με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσετε την περιττή υγρασία. Τοποθετήστε τα φρούτα πάνω από την κρέμα σε 2 φέτες ψωμιού, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα κόψετε διαγώνια και θα αναδείξετε τα κομμένα τμήματα των φρούτων. Σημειώστε στο μυαλό σας ποια διαγώνιο θα χρησιμοποιήσετε.

Βήμα 6

Καλύψτε τα φρούτα με την υπόλοιπη κρέμα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την άλλη φέτα ψωμιού, με την πλευρά της κρέμας προς τα κάτω, πάνω από τα φρούτα για να φτιάξετε το σάντουιτς.

Βήμα 7

Τυλίξτε το σάντουιτς με πλαστική μεμβράνη, πολύ σφιχτά, φροντίζοντας να μην υπάρχει αέρας στο εσωτερικό του. Σημειώστε τη διαγώνιο που έχετε επιλέξει πάνω στη μεμβράνη, ώστε να ξέρετε πού θα κόψετε. Παγώστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.

Βήμα 8

Κρατήστε ένα πριονωτό μαχαίρι ψωμιού κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό για 15 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, σκουπίστε το. (Ένα ζεστό μαχαίρι κόβει πιο καθαρά από ένα κρύο.) Ξετυλίξτε το σάντουιτς και κόψτε κατά μήκος της διαγώνιας γραμμής που έχετε επιλέξει. Σερβίρετε αμέσως.

*Με στοιχεία από nytimes.com

TAGS: ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΦΡΟΥΤΩΝσυνταγη