Η συντηρητική συμμαχία Δεξιάς-Ακροδεξιάς οδεύει προς τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας, δήλωσε πριν λίγο ο επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», επισημαίνοντας τη φιλοδοξία του κόμματός του να εκπροσωπηθεί «στο νέο κυβερνητικό σχήμα».

Η συντηρητική συμμαχία εξασφαλίζει προβάδισμα βραχείας κεφαλής στις βουλευτικές εκλογές (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/TT News Agency/Maja Suslin της Σουηδίας έναντι της κεντροαριστεράς, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση SVT βάσει των αποτελεσμάτων από το 78% των περιφερειών.

Εξαιρετικά αμφίρροπη

Η συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς προβλέπεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία 175 εκ των συνολικά 349 εδρών του σουηδικού κοινοβουλίου, με την κεντροαριστερά της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον να συγκεντρώνει 174 έδρες.

Δείτε ακόμα – Βρετανία: Ακροδεξιές οργανώσεις στρατολογούν παιδιά και νέους μέσω διαδικτύου

Εάν δεν υπάρξει ανατροπή, ο επικεφαλής των Μετριοπαθών της σουηδικής δεξιάς Ουλφ Κρίστερσον θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, με τους ακροδεξιούς Δημοκράτες να έχουν για πρώτη φορά επιρροή στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά αμφίρροπη και αναμένεται να κριθεί με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων.

Μία εκλογική νίκη της δεξιάς/ακροδεξιάς θα εγκαινίαζε νέα πολιτική εποχή για τη Σουηδία, η οποία αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, η επικράτηση της κεντροαριστεράς θα έθετε σε αμφισβήτηση το νέο και άνευ ιστορικού προηγουμένου σχήμα της συμμαχίας συντηρητικών-εθνικιστών και την απόφαση των Μετριοπαθών να προσεγγίσουν τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας.

«Θα υπάρξει αλλαγή εξουσίας»

Ο επικεφαλής του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος «Σουηδοί Δημοκράτες», δήλωσε πριν λίγο ότι η συντηρητική συμμαχία οδεύει προς τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας.

Μιλώντας σε στελέχη του κόμματος, ο Τζίμι Ακεσον τόνισε πως «Επί του παρόντος, φαίνεται ότι θα υπάρξει αλλαγή εξουσίας» και συμπλήρωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση «φιλοδοξούμε να εκπροσωπηθούμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα».

Βάσει των αποτελεσμάτων από το 78% των περιφερειών, η συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 175 εκ των συνολικά 349 εδρών του σουηδικού κοινοβουλίου, με την κεντροαριστερά της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον να καταλαμβάνει 174 έδρες.

Δεν θα έχουμε αποτελέσματα απόψε

Το εκλογικό θρίλερ στη Σουηδία δεν αναμένεται να λάβει τέλος μέσα στις προσεχείς ώρες, σύμφωνα με την απερχόμενη πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Αντερσον, καθώς η διαφορά μεταξύ της κεντροαριστεράς και της δεξιάς/ακροδεξιάς συμμαχίας είναι οριακή.

Μιλώντας πριν λίγο σε στελέχη του κόμματός της, η Αντερσον τόνισε ότι «δεν θα έχουμε τελικά αποτελέσματα απόψε», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η έκβαση του εκλογικού θρίλερ στη Σουηδία είναι απίθανο να γίνει γνωστή πριν την Τετάρτη, εκτίμησε ο ηγέτης των Μετριοπαθών της σουηδικής δεξιάς, ο Ουλφ Κρίστερσον.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη πώς θα τελειώσουν αυτές οι (βουλευτικές) εκλογές», τόνισε ο Κρίστερσον σε στελέχη του κόμματός του.

Πηγή: ΑΠΕ