Η ύφεση στην ευρωζώνη πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, τονίζουν αναλυτές

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 μηνών υποχώρησε η οικονομική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη για τον Αύγουστο, καθώς ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και η ενεργειακή κρίση εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με το σχετικό δείκτη που καταρτίζει η Κομισιόν, η οικονομική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις 97,6 μονάδες από τις 99 του Ιουλίου και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg ανέμεναν μια μέτρηση στις 98 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Η ύφεση στην Ευρωζώνη είναι «προ των πυλών»

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω, καθώς οι ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό θέτουν σε κίνδυνο την παραγωγή και οι αυξανόμενες τιμές περιορίζουν τη ζήτηση.

Όπως τονίζεται, ενώ το καταναλωτικό κλίμα ανέκαμψε απροσδόκητα τον Αύγουστο από ένα ιστορικό χαμηλό, τα νοικοκυριά είναι πιο απαισιόδοξα για τις προοπτικές από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Υφεση

Την ίδια ώρα, με τη δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα να μειώνεται για δεύτερο μήνα τον Αύγουστο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η περιοχή βρίσκεται ήδη σε ύφεση, η οποία τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τη μεταποίηση, που είναι και περισσότερο εκτεθειμένη στις πτώσεις των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πλήττεται ιδιαίτερα.

Πηγή: ΟΤ