Μια οργανωμένη πρωτοβουλία απορρύπανσης θαλάσσιων περιοχών στην Νάξο, επιχειρείται το προσεχές Σαββατοκύριακο από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, μαζί και με άλλους φορείς.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ιδρυτικό μέλος του Δικτύου Μπλε Δήμων, σε συνεργασία με περιβαλλοντική οργάνωση, το Λιμενικό Ταμείο και την αρωγή του Συλλόγου Naxos island wildlife protection, οργανώνουν διευρυμένες ερευνητικές δράσεις και απορρύπανσης σε θαλάσσιες περιοχές της Νάξου, το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Νοεμβρίου 2022.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν υποβρύχιοι καθαρισμοί στο τουριστικό καταφύγιο και στον κεντρικό λιμένα της Νάξου το Σάββατο από τις 10:00 έως τις 18:00 και την Κυριακή από τις 10:00 έως τις 14:00. Η πρόσκληση για εθελοντική, ενεργή συμμετοχή στον θαλάσσιο καθαρισμό είναι ανοιχτή προς κάθε ενδιαφερόμενο.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η ανέλκυσης εγκαταλελειμμένων διχτυών στην περιοχή της Αγιασσού και θα γίνει δειγματοληψία για την ύπαρξη μικροπλαστικών στην περιοχή της λαγκούνας. Οι δράσεις θα καλυφθούν από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο θα παραβρεθεί στη Νάξο με τριμελή ομάδα.

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με περιβαλλοντική οργάνωση, έχει εγκαταστήσει τον πρώτο Σταθμό Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων του νησιού στο αλιευτικό λιμάνι της Νάξου και συμμετέχει ενεργά στο Δίκτυο Μπλε Δήμων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μέσω των δράσεων αυτών, υπάρχει η πεποίθηση για την καλλιέργεια νέας κουλτούρας σχετικά με τη προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. Στην προσπάθεια αυτή, η ενεργή συμμετοχή εθελοντών είναι σημαντική.