Έκανες μια επιλογή, δεν σου «βγαίνει» μα συνεχίζεις και την ακολουθείς; Ήρθε η ώρα να πάρεις την απόφαση και να αλλάξεις κατεύθυνση

Αργά ή γρήγορα, φτάνει εκείνη η στιγμή στη ζωή μας που συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό που έχουμε επιλέξει, είτε αφορά τα επαγγελματικά είτε τα προσωπικά μας, δεν «λειτουργεί» και οδηγεί σε αδιέξοδο.

Η συνειδητοποίηση της ανάγκης για αλλαγή είναι το πρώτο βήμα. Δυστυχώς μετά, έρχεται μια φάση που «μπλοκάρουμε», νιώθουμε παγιδευμένοι στις αποφάσεις του παρελθόντος και καταλήγουμε ξανά στις παλιές «καλές» μας συνήθειες.

  • Διαβάστε επίσης: Χρήματα: Πώς να βελτιώσετε την σχέση σας με αυτά

Το σύνδρομο της «εσφαλμένης επιμονής»

Φανταστείτε ότι είναι καλοκαίρι. Κάθεστε χαλαρά στον καναπέ του σπιτιού σας αλλά αρχίζετε να ζεσταίνεστε. Ανοίγετε λίγο το παράθυρο και ανοίγετε κι άλλο ένα για να δημιουργήσετε ρεύμα. Όταν γυρνάτε στον καναπέ, αισθάνεστε πολύ καλύτερα, αλλά μετά από λίγα λεπτά αρχίζετε να σκέφτεστε ότι αν ανοίξετε λίγο περισσότερο τα παράθυρα, θα αισθάνεστε ακόμη λιγότερη ζέστη. Ξανασηκώνεστε λοιπόν. Κι αυτό συνεχίζεται μέχρι να ανοίξουν τα παράθυρα εντελώς. Ξανακάθεστε χαλαρά, αλλά μετά από λίγα δευτερόλεπτα συνειδητοποιείτε ότι η ζέστη.. επέστρεψε. Τι συνέβη; Η απάντηση είναι απλή: σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής, όσο περισσότερο ανοίγεις τα παράθυρα, τόσο πιο αργά κυκλοφορεί ο αέρας.

Συχνά στη ζωή μας ακολουθούμε αυτού του είδους τη συμπεριφορά.

Περπατάμε προς τη λάθος κατεύθυνση όταν:

  • Μένουμε προσκολλημένοι σε συμπεριφορές του παρελθόντος που ήταν αποτελεσματικές τότε, αλλά τώρα πια δεν είναι
  • Επιμένουμε στο να ασκούμε κριτική, πιστεύοντας ότι αν το κάνουμε αυτό, οι γύρω μας θα αλλάξουν. Στην πραγματικότητα αντί να υπάρξει κάποια αλλαγή, χειροτερεύουμε τελείως την κατάσταση, βάζοντας τους γύρω μας σε στάση άμυνας
  • Επιμένουμε σε ένα όνειρο ή σε μια ιδέα που πιστεύουμε ότι είναι καταπληκτική, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα προειδοποιητικά μηνύματα που οι γύρω μας ή τα γεγονότα μας στέλνουν για να μας πουν ότι κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση
  • Παραμένουμε σε μια ερωτική σχέση που είναι πηγή σύγκρουσης και δυστυχίας

  • Διαβάστε επίσης: Ερωτική απογοήτευση : Με αυτόν τον τρόπο θα τον ξεπεράσεις

Αντί να προχωράμε.. οπισθοχωρούμε!

Όλη μας η συμπεριφορά και το σκεπτικό με το οποίο αντιμετωπίζαμε μια κατάσταση στη ζωή μας, μπορεί να ήταν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αποτελεσματικό.  Ωστόσο, στο ταξίδι της ζωής, οι συνθήκες αλλάζουν. Το κακό είναι πως είμαστε πολύ απασχολημένοι για να συνειδητοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές, οπότε συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τις ίδιες, παλιές μας συμπεριφορές με τελείως όμως καινούρια δεδομένα. Προφανώς και τα αποτελέσματα που έχουμε δεν είναι ακριβώς αυτά που περιμέναμε. Έτσι, αντί να πάμε μπροστά, παραμένουμε εγκλωβισμένοι ή ακόμη χειρότερα, κινούμαστε προς τα πίσω.

Τότε είναι που μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο, γιατί αρχίζουμε να επιμένουμε προς τη λάθος κατεύθυνση, σπαταλώντας δύναμη και ενέργεια. Αντί να αναθεωρήσουμε τους στόχους και τις πεποιθήσεις μας, πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σαν αποτέλεσμα, κοπιάζουμε ακόμη περισσότερο και εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς.. τη λάθος όμως πάντα κατεύθυνση.

Το να ζούμε μέσα σε αυτόν τον «κύκλο», να κολυμπάμε συνεχώς ενάντια στο ρεύμα, μπορεί να είναι καταστροφικό αφού καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι η ικανότητά μας, αλλά ότι πρέπει να αλλάξουμε κατεύθυνση!

Πώς βγαίνουμε από τον «φαύλο κύκλο»;

Αν νιώθετε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που καταναλώνει τη δύναμη και την ενέργειά σας χωρίς να έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αναρωτηθείτε:

  • «Αλλάζω» αρκετά;

Μια παροιμία λέει «δεν μπορείς να ελέγξεις τον άνεμο, αλλά μπορείς να ελέγξεις τα πανιά». Η ζωή αλλάζει συνεχώς. Πολλές φορές δεν είμαστε σε θέση να προσαρμοστούμε γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές. Η συνεχής επανάληψη των συμπεριφορών του παρελθόντος όμως, μόνο και μόνο επειδή κάποτε «δούλεψαν», δεν αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Αντιθέτως μας οδηγεί στην αποτυχία.

  • Κοίταξε γύρω σου. Τι «σήματα» σου στέλνει ο κόσμος;

Συχνά επιμένουμε να ακολουθούμε το λάθος μονοπάτι επειδή είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι στον εαυτό μας και αγνοούμε τα σημάδια γύρω μας. Χρειάζεται να κάνουμε μια στάση στην πορεία μας. Η συναισθηματική απόσταση θα μας βοηθήσει να «αποκρυπτογραφήσουμε» το νόημα όλων των εμποδίων, των προβλημάτων και των συγκρούσεων που προκύπτουν και μας «μπλοκάρουν». Τα εμπόδια βρίσκονται εκεί για να μας «πουν» ότι είναι καλύτερα να πάρουμε μια άλλη κατεύθυνση. Αν το πλάνο που φτιάξατε για τη ζωής σας δεν αποδίδει, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να αλλάξετε στόχο. Ίσως χρειάζεται να αλλάξετε τον τρόπο προσέγγισης αυτού.

  • Τι φοβάμαι;

Μερικές φορές επιμένουμε προς τη λάθος κατεύθυνση γιατί όλες οι άλλες πιθανότητες μας τρομάζουν. Αυτό είναι ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουμε στις ερωτικές μας σχέσεις. Παραμένουμε με ένα άτομο γιατί πιστεύουμε ότι δεν θα βρούμε άλλο και φοβόμαστε μήπως μείνουμε μόνοι. Προφανώς, αυτός δεν είναι ορθός λόγος για να παραμείνουμε με έναν σύντροφο. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι οι αποφάσεις σας εκφράζουν τα όνειρα και τις ελπίδες σας, όχι τους φόβους σας.

Θυμηθείτε ότι όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί μπροστά σας. Δεν είναι κακό να πεις «απέτυχα» ή αυτή η επιλογή συντρόφου δεν ήταν η σωστή για’ μένα. Τα λάθη όπως και η «αλλαγή πορείας» είναι μέσα στη ζωή. Αφεθείτε στο να είστε «ανοιχτοί» και τολμηροί και ακολουθήστε το μονοπάτι της προσωπικής σας ευτυχίας, ακόμη κι αν είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που είχατε αρχικά σκεφτεί.