«Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε»

Χωρίς να καταλήξει σε αποφάσεις ολοκληρώθηκε το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συζήτησε τις προτάσεις της Κομισιόν για τον έλεγχο της τιμής του φυσικού αέριου με αιχμή το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Η πλειοψηφία των υπουργών Ενέργειας δεν αποδέχτηκε την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή πλαφόν στην τιμή αποκλειστικά του φυσικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία. Οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ ζητούν από την Κομισιόν να προτείνει επείγουσες παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου. Ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία για την μορφή που θα έχει ενδεχόμενο πλαφόν, αν δηλαδή θα αφορά μόνο το ρωσικό αέριο ή συνολικά τις ποσότητες που εισάγονται στο μπλοκ από τρίτες χώρες.

Σαφής κατεύθυνση

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε» δήλωσε ο Ζοζέφ Σικέλα, υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.

  • Διαβάστε επίσης EE: Τα «έσπασαν» οι υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο
  • Διαβάστε επίσης Σκρέκας: Η Ελλάδα αντίθετη στην επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο

Για να διασκεδάσει πάντως της εντυπώσεις πρόσθεσε ότι «καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε».

Όπως τόνισε ο Τσέχος υπουργός η πίεση των υψηλών τιμών ενέργειας πιέζουν τις οικονομίες της ΕΕ και παρέπεμψε στην Κομισιόν από την οποία όπως είπε τα κράτη μέλη περιμένουν συγκεκριμένες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των ημερών.

Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών

Το Συμβούλιο θα αναλύσει τις προτάσεις της Κομισιόν, όταν αυτές θα είναι έτοιμες, τόνισε ο Ζόζεφ Σικέλα λέγοντας ότι εκ μέρους της τσεχικής προεδρίας ότι «η Ευρώπη είναι ενωμένη. Καταφέραμε να συμφωνήσουμε στο γέμισμα των αποθηκών φυσικού αερίου πολύ πιο γρήγορα από ό,τι στο παρελθόν και να αυξήσουμε τις χωρητικότητες έως και 83%. Διαθέτουμε επίσης μηχανισμό αλληλεγγύης και μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό θα εξασφαλίσει έναν ασφαλή χειμώνα για την Ευρώπη».

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι «σήμερα οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν σχετικά με την αναγκαιότητα της εξεύρεσης μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης, δίχνοντας ισχυρή πολιτική βούληση.

Πρέπει να εργαστεί γρήγορα

Σύμφωνα με την Επίτροπο Σίμσον, «η Κομισιόν πρέπει να συνεργαστεί γρήγορα με το Συμβούλιο της ΕΕ ώστε να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε. Καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Η Προεδρία άκουγε πολύ προσεκτικά τα κράτη μέλη. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους στην αίθουσα για την ουσιαστική συμβολή».

Τέλη Σεπτεμβρίου

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τσέχου προεδρεύοντα υπουργού ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση των συζητήσεων και τη λήψη αποφάσεων τοποθετείται στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παραδώσουν τις προτάσεις τους μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το κλίμα διχασμού είχε φανεί από την πρώτη στιγμή άλλωστε όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bloomberg οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ δεν θα στηρίξουν κανένα ανώτατο όριο στην τιμή μόνο του ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά πιέζουν ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει άλλους τρόπους για να τιθασεύσει την τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου.

Νέου τύπου επιδοτήσεις στο ρεύμα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ. Σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Και τόνισε ότι ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις.

Ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης εσόδων, ο οποίος προτάθηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο οποίος εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας αποδοχής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε.. Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, δήλωσε: «Ο ελληνικός μηχανισμός είναι ενδιαφέρων και λειτουργεί σωστά».

Η ελληνική πρόταση

O κ. Υπουργός επανέλαβε την πρόταση που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αποστείλει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου τιμολόγησής του, αλλά εξέφρασε τη διαφωνία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδομένου ότι θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα στις τιμές ενέργειας.

Επιπλέον, επεσήμανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού που έχει επιτύχει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ισορροπημένη ώστε να μην έχει επίπτωση στη λειτουργία της οικονομίας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. και η Γερμανία (υπό προϋποθέσεις) πρότειναν την επιβολή οριζόντιου πλαφόν στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου.

Ο στόχος του 15%

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% χάρη στην μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα που φέτος θα προσθέσουν πάνω από 1700 MW, και προσέθεσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει διπλασιαστεί από 10% σε 20%. Επίσης, ο Έλληνας Υπουργός αναφέρθηκε στη δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας των πέντε μονάδων διπλού καυσίμου από φυσικό αέριο σε diesel, καθώς και στον διπλασιασμό της αποθηκευτικής ικανότητας στον σταθμό LNG της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής σε χρόνο ρεκόρ.

Ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις. Ο Έλληνας Υπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης με τον Ιταλό ομόλογό του για την αποθήκευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσότητα η οποία μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα μέσω της αντίστροφης ροής. Στη συνέχεια, εξήγησε στους ομολόγους του τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, που εφαρμόζεται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, και ο οποίος έχει αποφέρει πάνω από €1,5 δισεκ. τους πρώτους δύο μήνες της λειτουργίας του.

Σε ετοιμότητα η κυβέρνηση

Αναφορικά, με τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έχει προετοιμάσει το ενεργειακό της σύστημα για πιθανές διακοπές στον εφοδιασμό και η Κυβέρνηση συνεχίζει να παρακολουθεί διαρκώς την κατάσταση».