Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα δώσει «απαντήσεις καθαρές», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Στη ΔΕΘ θα ακούσουμε από τον πρωθυπουργό σημαντικά πράγματα, που θα απαντούν στις ανάγκες των πολιτών και στις προσδοκίες της κοινωνίας για τους καιρούς που ζούμε, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις εξωγενείς κρίσεις που έχουμε, στο δύσκολο χειμώνα που προδιαγράφεται και για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ANT1», ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για μέτρα «και άμεσης εφαρμογής, άρα και ανακούφισης για όλες τις πτυχές του οικονομικού βίου, αλλά και μέτρα πιο μόνιμα, αντιμετώπισης στρεβλώσεων, παθογενειών, ενίσχυσης του εισοδήματος. Μέτρα που είναι σε θέση η κυβέρνηση αυτή να παρέχει στην ελληνική κοινωνία», όπως είπε.

Διαβάστε επίσης: Οικονόμου για καταγγελία Σπίρτζη: Η κυβέρνηση επιδιώκει την ουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ το φτηνό θέαμα

«Στήριξη για το ρεύμα σε όλους ανεξαιρέτως»

Στήριξη σε όλη την κοινωνία για το ηλεκτρικό ρεύμα υπήρχε, υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και προσέθεσε πως «όλοι, ανεξαρτήτως των καταναλώσεων που έχουν, θα εξακολουθούν να στηρίζονται. Αυτό θα διατηρηθεί σε οριζόντιο επίπεδο και αυτό είναι μια επιλογή που η ελληνική κυβέρνηση έκανε πρώτη και με τρόπο που υιοθετείται τώρα και από άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη», τόνισε.

Όπως είπε, «η εξοικονόμηση θα κινητροδοτείται. Θα επιβραβεύεται περισσότερο. Θα εξακολουθεί να υπάρχει για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση, σημαντική ενίσχυση για όλους. Όποιος καταναλώνει περισσότερο, θα έχει μικρότερη ενίσχυση. Πάντως, θα έχει σημαντική ενίσχυση».

Εξήγησε πως αυτό είναι απότοκο της δυνατότητας που έχουμε «και μέσω του μηχανισμού τιμολόγησης που εφαρμόζουμε από τον Ιούλιο, τα χρήματα, δηλαδή, που μπορούμε να εξοικονομούμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και, φυσικά, των δυνατοτήτων που δημιουργεί η οικονομία στον προϋπολογισμό».

Τα μέτρα για τους πολίτες

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, σημειώνοντας τα εξής:

«Είμαστε μια μέρα πριν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όπως κάναμε για το προηγούμενο διάστημα και σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, που αντιμετώπιζε μεγαλύτερες δυσκολίες από τους υπόλοιπους, βρήκαμε τρόπους να τους στηρίξουμε, το ίδιο θα γίνει και την επόμενη περίοδο για ένα κομμάτι πληθυσμού, το οποίο θα είναι διευρυμένο σε σχέση με το παρελθόν.

»Τα μέτρα, στη διάσταση αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος, στο δύσκολο χειμώνα που θα έχουμε μπροστά μας χαρακτηρίζονται από τρία πράγματα:

»Αποτελεσματικότητα για όλους και οριζόντια εκεί που χρειάζεται και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι μέτρα που μας δίνουν τη δυνατότητα να κρατάμε εφεδρείες. διότι τα νερά είναι αχαρτογράφητα και, ενδεχομένως, οι παρεμβάσεις χρειάζεται να είναι συνεχείς και αλλεπάλληλες.

»Και, τρίτον, μέτρα που σταθμίζουν πολύ σωστά το δημοσιονομικό περιθώριο που υπάρχει, το χώρο που έχουμε.

»Ανάμεσα στις εξαγγελίες θα περιλαμβάνονται και το επίδομα θέρμανσης. Η περίμετρος και το ύψος του θα είναι ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

»Εκτός από τα οριζόντια μέτρα στήριξης, υπάρχουν και χρηματοδοτικά εργαλεία και μέτρα που θα βάλει η κυβέρνηση παραπάνω, προκειμένου να διευκολυνθεί ο κόσμος, έτσι ώστε να μπορεί να έχει εξοικονόμηση. Μιλάμε για μια ολιστική προσέγγιση της διάστασης ‘ενεργειακή κρίση’, για να βοηθήσουμε σε όλα τα επίπεδα».

Για τις εκλογές και τον εκλογικό νόμο

«Εκλογές θα γίνουν το 2023. Το λέμε καθαρά», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και προσέθεσε: «Τον εκλογικό χρόνο δεν τον αντιμετωπίζουμε ούτε με όρους αιφνιδιασμού, ούτε με όρους μικροκομματικών παιχνιδιών. Τον αξιοποιούμε για να κάνουμε δουλειά για τους πολίτες.

»Ο πρωθυπουργός, φαντάζομαι, θα ερωτηθεί, θα απαντήσει και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εγώ αυτό που θα έλεγα είναι να μην σπεύδουμε να προεξοφλούμε τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

»Εκείνο που έχει καταλυτική σημασία, είναι ο κόσμος που θα ψηφίσει. Την ώρα που θα ξεκινήσει η προεκλογική διαδικασία, το 2023, ο κόσμος θα ξέρει ποια είναι τα  εκλογικά συστήματα, θα ξέρει ποια είναι τα διακυβεύματα, θα ξέρει ποιοι είναι οι κίνδυνοι.

»Σε ό,τι αφορά στον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα δώσει απαντήσεις καθαρές».

Για την υπόθεση Ανδρουλάκη

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που διέπουν τον τρόπο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών, τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνονται οι αποφάσεις για τις νόμιμες επισυνδέσεις, το τι ισχύει με τα ευρήματα των επισυνδέσεων», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Υποστήριξε πως στην Ελλάδα έχουμε ένα πλαίσιο, το οποίο είναι πολύ αυστηρότερο από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό το οποίο από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε, είναι ότι η υπόθεση αυτή οφείλει να διερευνηθεί και να μην μείνει καμία σκιά», τόνισε.

Με βάση αυτά που είδαμε χθες και στην Εξεταστική Επιτροπή »και τις απειλές του κ. Τσίπρα και αυτό το πολύ οργίλο ύφος, αγκαλιά με τον κ. Ανδρουλάκη, σε αυτή την ιστορία δημιουργίας θεάματος και όχι επιδίωξης αποσαφήνισης της κατάστασης, η Δημοκρατία έχει κανόνες και διαδικασίες», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, αναφέροντας πως οι κανόνες και οι διαδικασίες σε μια Δημοκρατία πρέπει να εφαρμόζονται μέχρι κεραίας.

«Με ΠΝΠ βάζουμε επιπλέον φίλτρα που θα θωρακίζουν τη διαδικασία», δήλωσε.

Παραδέχτηκε ότι το ζήτημα των υποκλοπών είναι ένα ζήτημα «που χωρίς αμφιβολία είναι σοβαρό. Δεν είναι, όμως, ούτε το μεγαλύτερο, ούτε το μόνο που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία», όπως είπε.

Κάνοντας λόγο για «εμμονή κάποιων, μονοθεματικά, να κινούνται γύρω από αυτό», ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως το μόνο που νομίζει ότι αποκαλύπτει είναι «την αδυναμία τους να έχουν ουσιαστική πολιτική παρέμβαση στα μεγάλα που βιώνει η κοινωνία».