Μετά από μικρή υποχώρηση Ιούνιο-Ιούλιο, το ράλι των ενεργειακών τιμών εκτόξευσε τον πληθωρισμό στη Γερμανία σε ιστορικό υψηλό.

Πρόσκαιρη αποδείχτηκε η μικρή ανάσχεση του πληθωρισμού στη Γερμανία για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, καθώς το ράλι των ενεργειακών τιμών έφεραν και πάλι άνοδο του δείκτη για το μήνα Αύγουστο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 7,9% τον Αύγουστο, όσο δηλαδή ήταν και τον περασμένο Μάιο, ισοψηφώντας τη χειρότερη επίδοση για τη χώρα από τον χειμώνα του 1973-74. Το δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν μειωθεί ελαφρά, λόγω της υποχώρησης των ενεργειακών τιμών.

Διαβάστε επίσης: Η FED επιμένει αντιπληθωριστικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει βρει και τη λύση

Οι τιμές καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, υπολογιζόμενες βάσει εναρμονισμένων προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσαν άλμα 8,8% τον Αύγουστο, συμβαδίζοντας με τη συγκλίνουσα εκτίμηση αναλυτών στο Bloomberg, από το 8,5% τον Ιούλιο, που είναι ρεκόρ σχεδόν πενήντα ετών. Σε μηνιαία βάση η αύξηση ήταν στο 0,3%.

Αντιστοίχως οι τιμές των καυσίμων και της οικιακής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 35,6% σε ετήσια βάση, παραμένοντας σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης: Το νέο ενεργειακό ράλι στέλνει σήμα για δυναμικότερη αντίδραση από ΕΚΤ και BoE

Διαφορά είχαν οι τιμές των τροφίμων, καθώς οι ανατιμήσεις κλιμακώθηκαν, με αποτέλεσμα η αύξηση να φτάσει το 16,6% από το 14,8% τον περασμένο μήνα.

Ο αντίκτυπος των αυξήσεων αντισταθμίστηκε εν μέρει από την προσωρινή κρατική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης καυσίμων και των εξαιρετικά φθηνών εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Έκρηξη πληθωρισμού

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού σε διψήφιο ποσοστό στην κυριότερη οικονομική δύναμη της Ε.Ε. και μάλιστα πριν τα τέλη της χρονιάς. Η Bundesbank βλέπει τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αγγίζει περίπου το 10% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και θεωρεί τις προοπτικές εξαιρετικά αβέβαιες, λόγω της «ασαφούς κατάστασης» στις αγορές εμπορευμάτων -συνέπεια του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τρομακτικές είναι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και σε επίπεδο ευρωζώνης. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσουν νέα αύξηση-ρεκόρ 9%, λένε αναλυτές.

Αυξάνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για τα επιτόκια

Κινούμενη στη λεπτή ισορροπία μεταξύ της προσπάθειας αποκλιμάκωσης του πρωτοφανούς πληθωρισμού και αποφυγής της ύφεσης που πολλοί αναλυτές θεωρούν ήδη αναπόφευκτη η ΕΚΤ δέχεται πιέσεις για πιο αποφασιστική δράση.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή μονάδα στις 8 Σεπτεμβρίου, ορισμένοι διατύπωσαν την ιδέα μιας μεγαλύτερης αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης, παρόμοια με τα πιο επιθετικά βήματα που έλαβε πρόσφατα η Federal Reserve.

Η μεγάλη ανησυχία, ιστορικά, των οικονομικών επιτελείων στη Γερμανία είναι να μη γυρίσει η χώρα στην περίοδο του υπερπληθωρισμού, μετά τον Μεγάλο Πόλεμο του 1914-1918.