Η συγκλονιστική ιστορία του άνδρα που συνελήφθη στο Γουεστμίνστερ.

Αν και πέρασαν αρκετές ημέρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ μέχρι που ξεκίνησε το λαϊκό προσκύνημα για το κοινό, ένας κάτοικος του Λονδίνου είχε τις… αμφιβολίες του.

Όπως ανέφερε ο δικαστής ενώπιον του οποίου προσήχθη ο Μουχαμάντ Χαν συνελήφθη στο Γουεστμίνστερ Χολ όταν προσπάθησε να αγγίξει το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, επειδή ήθελε να βεβαιωθεί ότι η μονάρχης ήταν όντως νεκρή.

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή, ο 28χρονος άνδρας περίμενε επί ώρες στην ουρά μαζί με χιλιάδες Λονδρέζους που ήθελαν να αποχαιρετίσουν τα βασίλισσα, η οποία πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 96 ετών.

Αφού κατάφερε να μπει στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, ο Χαν «έφυγε» από την προκαθορισμένη πορεία του κοινού, έφτασε στο βάθρο και άγγιξε με τα δύο χέρια το ύφασμα που κάλυπτε το φέρετρο.

Ωστόσο, συνελήφθη πολύ γρήγορα από τις αστυνομικές δυνάμεις και σήμερα Δευτέρα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο, κατηγορούμενος για διατάραξη της τάξης.

Ο δικαστής Μάικλ Σνόου διαπίστωσε ότι ο κατηγορούμενος «παραληρεί, πιστεύει ότι η βασίλισσα δεν πέθανε» και «πιστεύει ότι ο βασιλιάς Κάρολος έχει κάποια σχέση με αυτό και θα ήθελε να πάει στο Κάστρο του Γουίνδσορ για να τον τιμήσει αλλά και επειδή πιστεύει ότι (η βασίλισσα) είναι ζωντανή».

Ο δικαστής δεν έθεσε καμία ερώτηση στον Μουχάμαντ Χαν, τον οποίο οι γιατροί έκριναν ανίκανο να παραστεί σε δίκη. Ο Χαν επιβεβαίωσε μόνο το όνομά του, την ημερομηνία γέννησής του και τη διεύθυνσή του.

«Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι η βασίλισσα δεν είναι νεκρή και ότι πλησίασε στο φέρετρο για να το επαληθεύσει μόνος του. Είπε ότι σκόπευσε να πάει στην κηδεία (…) να γράψει στη βασιλική οικογένεια και, αν δεν του απαντούσαν, να πάει στο Γουίνδσορ, στο Μπάκιγχαμ και στο Μπαλμόραλ για να προσπαθήσει να μιλήσει με τη βασίλισσα», είπε ο εισαγγελέας Λουκ Στάτον.

Ο Χαν αφέθηκε ελεύθερος υπό τον όρο ότι θα νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό νοσοκομείο μέχρι την επόμενη προσαγωγή του στο δικαστήριο, στις 18 Οκτωβρίου.