ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE


Οι καιροί αλλάζουν

 

 
Οι καιροί αλλάζουν
Δημήτρης Βάρος - Πολιτική σάτιρα

«Σι-λα», «τσινγκ-τσονκ», «τσου-λα», «βον-τονγκ»… Ο κύριος Λάκης μαθαίνει κινέζικα.

Σε όλη του τη ζωή φρόντιζε να είναι αρκετά διορατικός ώστε να μην αφήνει τον εαυτό του έκθετο μπροστά σε αναπάντεχες εξελίξεις. Έτσι και τώρα. Παίρνει τα μέτρα του.

Η Ευρώπη αφού γέμισε κινέζικα προϊόντα, γεμίζει τώρα με κινέζικα μαγαζιά και με κινέζους. Όλοι πια φοράμε κινέζικα ρούχα με ευρωπαϊκές επωνυμίες και όλοι θυμόμαστε μια έκρηξη κινέζικης ηλεκτρικής συσκευής στο σπίτι μας.

Σήμερα οι λευκές κυρίες φτάνουν στα όρια του παροξυσμού αν δεν φάνε γλυκόξινο χοιρινό τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Αύριο η παγκόσμια γλώσσα θα είναι τα κινέζικα. Η Ελλάδα θα είναι περισσότερο γνωστή ως Σι-λα και στη θέση του Απόλλωνα, που κατέχει σήμερα ο Ναζωραίος, θα καθίσει ο Κομφούκιος.

Ο κύριος Λάκης θεωρούσε πάντα ότι η διορατικότητα είναι το κορυφαίο προσόν για κάθε άνθρωπο και κάθε λαό. Δυστυχώς όμως σπανίζει σ’ αυτόν τον πλανήτη. Έτσι, η ιστορία της ανθρωπότητας είναι γεμάτη από θριάμβους που δεν οφείλονται σε τίποτε άλλο παρά στην έλλειψη διορατικότητας από μέρους των ηττημένων.

  • Αν οι ινδιάνοι της Αμερικής μάθαιναν αγγλικά ή ισπανικά πριν τους την πέσουν οι Ευρωπαίοι θα είχαν καλύτερη τύχη. Και ακόμη καλύτερη τύχη θα είχαν αν προλάβαιναν τον Κολόμβο και αποβιβάζονταν πρώτοι εκείνοι με τα κανό τους στην Ευρώπη. Σήμερα η Αγγλία θα λέγονταν «Μαν-χάταν Κβα-κβάκα Ταχόε» δηλαδή το νησί της ασταμάτητης βροχής, η Ισπανία «Μιλ-γουόκι Αραβάκαν Τσικανσάου» δηλαδή το βουνό του αγριεμένου ταύρου και η Αθήνα «Σαγιέν-Τσερόκι-Χάμερ Χαβαλέ-τιπί», ευκόλως εννοούμενο.
  • Αν ο Μέγας Αλέξανδρος εκστράτευε δυτικά και όχι ανατολικά, ο Σαίξπηρ θα είχε γράψει τα έργα του στα ελληνικά, τον Άμλετ θα τον έλεγε Κώστα και την Γερτρούδη Κατίνα. Την παγκόσμια θέση των Μακντόναλτς θα κατείχαν σήμερα τα σουβλάκια «Κίτσος» και ο Ολυμπιακός θα έφτανε επιτέλους στα τελικά του Τσάμπιονς Λίνγκ.
  • Αν ο Ναπολέων ήταν διορατικός και διέτασσε επίθεση την ώρα του tea-time των Άγγλων στο Βατερλό, ο Ουέλινγκτον σίγουρα θα έχανε και ο Σαρλ Αζναβούρ θα πέρναγε σε πωλήσεις δίσκων τους Μπήτλς.
  • Αν ο Χίτλερ δεν τα έβαζε με τους Ρώσους όλα τα σαπούνια θα είχαν σήμερα εβραϊκά ονόματα και τα λουκάνικα Φρανκφούρτης θα απολάμβαναν τη δόξα των αμερικάνικων χάμπουργκερ.
  • Αν ο Μπιλ Λάντεν φρόντιζε να ενώσει τους Άραβες πριν τα βάλει με τη Δύση, το Μπιγκ Μπεν θα ήταν τώρα μιναρές, ο Μπους θα φορούσε κελεμπία και η Καλομοίρα θα τραγουδούσε στη Γουροβίζιον με τσαντόρ, στίχους από την «Κασίντα Μπούρντα».

Ο κύριος Λάκης έχει συνειδητοποιήσει πως η αυτοκρατορία που αποκαλούμε Δύση και που οικοδομήθηκε ανά τους αιώνες από τους Έλληνες, τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς, τους Άγγλους και τους Αμερικάνους, τώρα καταρρέει. Και ο ίδιος έχει σκοπό να επιβιώσει και στη νέα κατάσταση.

Από τη συλλογή "Λάκης, τελεία, τζι-αρ"