ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE


O lucky Λάκη!

 

 
 
O lucky Λάκη!
Δημήτρης Βάρος - Πολιτική σάτιρα

Στα πενήντα του ο κύριος Λάκης πρέπει να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής του: Αν η σημερινή μέρα είναι γι αυτόν η πιο όμορφη που έχει ζήσει ή η χειρότερη. Ενδιάμεσοι χαρακτηρισμοί δεν χωράνε.

Μόλις πέτυχε αυτό που επί είκοσι χρόνια επεδίωκε με πάθος δυο φορές την εβδομάδα: Να πιάσει το Τζόκερ. Τώρα τέσσερα ολόκληρα εκατομμύρια είναι δικά του. (Στην πραγματικότητα κέρδισε πέντε αλλά το ένα πάει ως φόρος στο κράτος για να μπορούμε να έχουμε πρόεδρο της δημοκρατίας, κυβέρνηση, βουλή και κόμματα για να εκτελούν τις εντολές των δανειστών μας, δημόσια διοίκηση για να εισπράττει φόρους, χαράτσια και μπαξίσια και κοινωνική πρόνοια για να μας λυτρώνει μια ώρα αρχύτερα από τον μάταιο τούτο κόσμο).

Το ερώτημα είναι τι θα τα κάνει τόσα λεφτά. Όχι πως δεν έχει σχέδιο. Είκοσι χρόνια το κατάστρωνε. Και με την επεξεργασία των λεπτομερειών του τον έπαιρνε ο ύπνος κάθε βράδυ.

Πρώτα-πρώτα θα αγόραζε μια σπιταρόνα στην Εκάλη για την τετραμελή οικογένειά του με κήπο, πισίνα, μπάρμπεκιου και τρεις πακιστανούς δούλους. Επίσης ένα κατάλευκο εξοχικό στη Μύκονο, μια Μερσεντές καμπριολέ για τη γυναίκα του και ένα μαύρο Καγιέν για τον εαυτό του. Παράλληλα θα αποκαθιστούσε τα παιδιά του στήνοντας τους από ένα μαγαζί.

Μετά θα πήγαινε μόνος του να συναντήσει το όνειρο της ζωής του. Να ξοδέψει κάπου πεντακόσια χιλιάρικα για είκοσι μέρες σε ένα εξωτικό νησί με γαλάζιο ουρανό, τυρκουάζ θάλασσα, λευκή αμμουδιά και πράσινους κοκοφοίνικες. Εκεί θα τον περίμενε ένα λουστραρισμένο κότερο με τρία μοντελάκια από την Ουκρανία που θα του μάθαιναν τις θεμελιώδεις διαφορές του υπαρκτού παραδείσου από εκείνον τον ιδεατό -και πολύ ανιαρό- που τάζουν οι παπάδες.

Σήμερα όμως δεν ισχύει τίποτα απ’ όλα αυτά. Η Ελλάδα, που το 2001 επιβιβάστηκε μετά βαΐων και κλάδων στο τρένο του ευρώ, τώρα μόλις κατάλαβε πως ο προορισμός του είναι το… Άουσβιτς.

● Να πάρει σπίτι, εξοχικό και αυτοκίνητα θα πρέπει να κερδίζει το Τζόκερ κάθε χρόνο για να πληρώνει τους αμέτρητους φόρους, τα χαράτσια, τις έκτακτες εισφορές, το πετρέλαιο, το νερό, το ηλεκτρικό, τα ατέλειωτα τέλη…
● Να ξεκινήσει μια επιχείρηση θα του φάνε όλα τα λεφτά οι στρατιές από γραφειοκράτες -που περιέργως άντεξαν τα  τρία χρόνια των «εντατικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων»- και στα εγκαίνιά της δεν θα έχει ούτε φράγκο αλλά ούτε και πελάτες με τέτοια κρίση.
● Να αγοράσει γη; Κι αν αύριο βρουν από κάτω τίποτα υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο ή χρυσό; Θα τον βγάλουν ξοφλημένο και μπατίρη και θα έρθουν να τον σώσουν παίρνοντας του και τα χωράφια και τα σώβρακα μαζί.
● Να βάλει τα λεφτά στην τράπεζα είναι σαν να τα βάζει στο στόμα του κροκόδειλου. Με βάση το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» αν κάποιος διευθυντής επενδύσει κεφάλαια του ευαγούς ιδρύματός του σε φορτία κοκαΐνης από τη Κολομβία, γίνει κάποιο πραξικόπημα και τα χάσει, ο κύριος Λάκης θα πρέπει να πληρώσει τη ζημιά με ένα γερό «κούρεμα» στις καταθέσεις του.
● Να τα θάψει κάτω από το παρκέ ή στον κήπο, δεν είναι δα και τόσο κορόιδα οι σημερινοί διαρρήκτες. Άσε που θα το έχει έγνοια βγαίνοντας από το σπίτι, ακόμα και πηγαίνοντας στο περίπτερο για τσιγάρα. Κι ακόμα: Ποιος του λέει πως κι αύριο θα μένει ο ίδιος εκεί κι όχι μια χοντρή συνταξιούχος από το Βισμπάντεν;

Τελικά ο κύριος Λάκης βρήκε την πιο επικερδή επενδυτική λύση για έναν αδαή και εκτός κόλπου κεφαλαιούχο της εποχής του τέταρτου Ράιχ: Άναψε το τζάκι και πέρασε ένα ζεστό σαββατοκύριακο με την οικογένεια του χωρίς να κάψει ούτε ένα ξύλο, ούτε μια σταγόνα πετρέλαιο…
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Μάρτιος 2013