ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE


Ξύπνα Λάκη...

 

 
 
Ξύπνα Λάκη...
Δημήτρης Βάρος - Πολιτική σάτιρα

Τελικά ήταν πανεύκολο. Ένα φύσημα χρειάζονταν το σύστημα για να καταρρεύσει. Οι μισοί άνεργοι της χώρας ήταν αρκετοί ώστε αφού μπουκάρουν αποφασισμένοι στο Kοινοβούλιο, όλοι οι μεγαλόσχημοι και ριψάσπιδες αχυράνθρωποι να το βάλουν στα πόδια.

Επί τρία χρόνια εκτελώντας με το αζημίωτο εντολές της διεθνούς τοκογλυφίας εξαθλίωσαν τους Έλληνες και εξευτέλισαν την Ελλάδα. Τώρα κάθονται στο εδώλιο μπροστά του, τρέμοντας σαν τα ποντικάκια που τα στρίμωξε η γάτα στη γωνία, και περιμένουν την ετυμηγορία του.

Ο κύριος Λάκης έμπλεος οργής και αηδίας προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία και την ανθρωπιά του.
«Είστε ένοχοι εσχάτης προδοσίας» τους λέει. «Ωστόσο η πατρίς, ως μεγαλόψυχη μητέρα, δεν σας καταδικάζει σε θάνατο. Ούτε σε ισόβια…».

Στο ακροατήριο αρχίζουν οι μουρμούρες. Κάποιος στο βάθος βάζει τις φωνές: «Τι έγινε; Πλακάκια τα κάναμε;».

Ο κύριος Λάκης χτυπάει την κουδούνα. «Καθίστε κάτω, περιμένετε την απόφαση».

Μετά συνεχίζει: «Θα αφεθείτε ελεύθεροι…».
Νέα αναταραχή. Το ακροατήριο στα πρόθυρα δεύτερης επανάστασης.
«Ησυχία! Θα εκκενώσω την αίθουσα!».

«Λοιπόν… Θα αφεθείτε ελεύθεροι. Ωστόσο, κατάσχεται όλη η περιουσία σας ως παρανόμως κτηθείσα και τα έσοδα αποδίδονται στα ασφαλιστικά ταμεία. Σας απαγορεύεται δια βίου η έξοδός από τη χώρα και το κράτος σας απονέμει την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ για να ζήσετε εσείς και η οικογένειά σας. Λύεται η συνεδρίασις».

Το ακροατήριο χειροκροτεί και ο κύριος Λάκης σκέφτεται πως παρά το γεγονός ότι δεν χωνεύει τους εβραίους οφείλει να τους παραδεχτεί για τους νόμους τους. Το «οφθαλμός αντί οφθαλμού» είναι τελικά πολύ πιο επώδυνο από το εκτελεστικό απόσπασμα.

Ξαφνικά, όμως, αρχίζει να σείεται ολόκληρος σαν να γίνεται σεισμός ή σαν κάποιος να τον σκουντάει. Και μια πανικόβλητη τσιριχτή φωνή να του λέει κάτι ακατανόητο. Προσπαθεί να διεγείρει βίαια τις αισθήσεις του για να καταλάβει τι γίνεται.
«Ξύπνα Λάκη, μας κόψανε το ρεύμα!...».

Εκπαιδευμένος εδώ και τριάντα χρόνια από το σχολείο, το στρατό, τα καθεστωτικά κανάλια και τις εφημερίδες πως είναι ένας ασήμαντος τεμπέλης, πως ο ίδιος φταίει για την κατάντια του εαυτού του και της χώρας του, έμαθε να σκύβει μονίμως το κεφάλι ντροπιασμένος.

Γαλουχημένος εδώ και δεκάξι αιώνες από τον χριστιανισμό, εμπέδωσε την άποψη πως η «ενάρετη πενία» και η «αγιοσύνη της εξαθλίωσης» είναι τα διαβατήρια για την μετά θάνατον ευτυχία και πως αν τον χαστουκίσουν στο ένα μάγουλο οφείλει να τους στρέψει και το άλλο, κι έτσι έκανε παντιέρα της ζωής του την καρτερία.

Τώρα, με 47,5 ευρώ στην τσέπη και οχτώ μέρες πριν από την ημερομηνία καταβολής του μισθού του των 610 ευρώ, πρέπει να βρει επειγόντως τρόπο να πληρώσει τα 700 ευρώ στη ΔΕΗ και δει μετά πως θα θρέψει την οικογένειά του το μήνα που έρχεται.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Φεβρουάριος 2013