ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE


Αριστοφάνη ζεις!

 

Αριστοφάνη ζεις!
Δημήτρης Βάρος - Πολιτική σάτιρα

Είναι άραγε όνειρο ή πραγματικότητα; Επιπλέον: Όποιο κι αν είναι από τα δύο, πρόκειται για εφιάλτη ή για φαρσοκωμωδία; Εδώ και τρία χρόνια ο κύριος Λάκης βρίσκεται στο κενό. Τον έσπρωξαν από την ταράτσα επταώροφου κτιρίου, έχει κατεύθυνση το πεζοδρόμιο, βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο και τα μέσα μαζικής εξαπάτησης του λένε χαρούμενα πως μέχρι εδώ καλά πάει...

Εξίσου χαρούμενοι είναι και οι κυβερνώντες που κατάφεραν με αναίμακτο τρόπο να του φορτώσουν όλο το χρέος που δημιούργησαν στη χώρα προκειμένου να πλουτίσουν οι ίδιοι και οι επιχειρηματίες που τους σπονσοράρουν. Τον δουλεύουν κι από πάνω: Εξοντώνουν το λαό και αυτοαποκαλούνται αριστεροί και σοσιαλιστές. Κόβουν την Ελλάδα σε οικόπεδα, την ξεπουλάνε και λένε πως έτσι την σώζουν. Οι εταιρίες φεύγουν από τη χώρα πανικόβλητες και αυτοί λένε πως ζυγώνουν οι επενδύσεις και η ανάπτυξη…

Εκείνος άνεργος εδώ και δυο χρόνια αναγκάζεται να πληρώνει διπλάσιους φόρους, έκτακτες εισφορές, νοίκι στο κράτος (σε μορφή πέντε-έξι διαφορετικών φόρων) για το σπίτι του που το χρωστάει ακόμα στην τράπεζα και αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για το αυτοκίνητο του που επίσης χρωστάει στην τράπεζα και που δεν το κυκλοφορεί μη έχοντας λεφτά για βενζίνη.

Τεράστια ποσά προς ένα κράτος που δεν του προσφέρει απολύτως τίποτα. Σχολεία ερείπια, παγωμένα και χωρίς δασκάλους, νοσοκομεία-θάλαμοι αναμονής για το νεκροταφείο, αστυνομία απούσα όταν οι αλλοδαποί μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του τα βράδια, δικαστές που υπάρχουν για να δικαιολογούν κάθε παραβίαση του Συντάγματος, να συγκαλύπτουν τα σκάνδαλα και να κρίνουν παράνομες τις απεργίες και ένα στρατό που μακαρίως κοιμάται στη σκοπιά, όπως και ο πρόεδρος της δημοκρατίας. (Ποιος πρόεδρος, ποιάς δημοκρατίας;)

«Ως εδώ» λέει ο κύριος Λάκης και επιστρατεύει τις γνώσεις του από την κλασσική παιδεία. Αν ο Αριστοφάνης έφτιαξε τον Δικαιόπολι που, απηυδισμένος από τον Πελοποννησιακό πόλεμο και την απάθεια των Αθηναίων σύναψε προσωπική συνθήκη ειρήνης με τους Σπαρτιάτες, εκείνος το πάει ακόμα πιο πέρα:

Ανοίγει πηγάδι στον κήπο του, βάζει ζαρζαβατικά, δυο κατσίκες, τέσσερα κουνέλια, πέντε κότες και γεμίζει τη στέγη του με φωτοβολταϊκά. Τραγουδώντας μετά το «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή» κάνει έπαρση στο μπαλκόνι του μιας σημαίας με τέσσερα μπλε τετράγωνα και τέσσερα συμβολικά πουλιά: τη κουκουβάγια, το φοίνικα, τον δικέφαλο αετό και το δικό του. Ορίζει το σκύλο του αρχηγό στρατού και ανακηρύσσει το σπίτι του ανεξάρτητο κράτος. Με τις γνωριμίες του στο φέισμπουκ καταφέρνει την άμεση αναγνώριση του από τους Καταλανούς, τους Βάσκους, τους Κούρδους, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, και πεντέξι ακόμα νησιά-κράτη του Ειρηνικού.

Ξέρει πως όπου να ’ναι θα φανεί από τη γωνία κανένας στρατηγός Λάμαχος καβάλα πάνω σε τανκ που γέρνει αλλά έχει προνοήσει και γι αυτό. Εμπνευσμένος από το ευφυές σενάριο του Ρότζερ Μακ Ντούγκαλ που έκανε ταινία ο Τζακ Άρνολντ με τον Πίτερ Σέλερς («Το ποντίκι που βρυχάται») κοινοποιεί την ιδρυτική του διακήρυξη μέσω διαδικτύου δηλώνοντας πως κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής με τα οποία σκοπεύει να πλήξει άμεσα το Ισραήλ. 

Ασφαλώς οι ΗΠΑ προλαβαίνουν τον Λάμαχο, του κηρύσσουν τον πόλεμο και πεζοναύτες κάνουν φύλλο και φτερό την επικράτειά του. Ο κύριος Λάκης παραδίδεται πάραυτα απαιτώντας πολεμικές αποζημιώσεις 3 δισ. δολάρια. Οι Αμερικανοί αν και δεν είναι μπαταξήδες σαν τους Γερμανούς, βρίσκουν ωστόσο μεγάλο το ποσό. Ο κύριος Λάκης δηλώνει τότε πως έκανε λάθος στα μηδενικά και πως εννοούσε μόνο 3 εκ. δολάρια.

Πως τελειώνει η ιστορία; Ο κύριος Λάκης πανευτυχής πίνει πινα-κολάντα αραχτός σε παραλία της Καραϊβικής, στο Κογκρέσο κάνουν πάρτι που τον έπιασαν κορόιδο και οι Έλληνες πολιτικοί έχουν τις καταθέσεις του σε ένα στικάκι το οποίο περιφέρουν ανά χείρας αναρωτώμενοι τι να το κάνουν.  
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Ιανουάριος 2013