ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE


Η λατρεία του ανύπαρκτου

 

Η λατρεία του ανύπαρκτου
Δημήτρης Βάρος - Πολιτική σάτιρα

Ο κύριος Λάκης δεν μπορεί να κλείσει μάτι. Περίπτωση σαν κι αυτή δεν του έχει τύχει ξανά. Να ξημερώνει δηλαδή μια τόσο, μα τόσο απειλητική μέρα...

Και να πεις πως δεν έχει ζήσει εντάσεις; Μέσα στα λίγα τελευταία χρόνια βίωσε τόσα γεγονότα που δεν τα βίωσε ένας γερμανός επί μια ολόκληρη δεκαετία με κυβερνήτη τον Χίτλερ. Έξι μνημόνια, πέντε μεσοπρόθεσμα και άπειρα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα.

Έζησε -σε ζωντανή σύνδεση που λέμε- όλο τον τιτάνιο αγώνα που έχει δώσει μέχρι σήμερα η χώρα για να σωθεί.
Έζησε την κατάσχεση της ΑΟΖ από τους δανειστές και το πούλημά της στους Τούρκους.
Έζησε την κατάσχεση 48 νησιών και 27 ορυχείων μέχρι τώρα. Είδε τους ξένους να απλώνουν τα φωτοβολταϊκά τους στους κάμπους και τις ανεμογεννήτριες τους στα βουνά μας.
Είδε το μαγαζί του να το αγοράζει μια αυστριακή που φτιάχνει στρούγκελ.
Είδε το σπίτι του να το πουλάει η τράπεζα σε

γερμανούς συνταξιούχους που ήρθαν για να ζήσουν το φινάλε της ζωής τους στον ήλιο…

Μέχρι χθες ανήκε στους προνομιούχους που με τη σύνταξη τους εξασφάλιζαν όχι ένα αλλά δύο πακέτα τσιγάρα το μήνα! Τι να σου κάνουν όμως και τα ταμεία. Έσοδα δεν έχουν, αφού όλοι οι νέοι κάτω των 60 σηκώθηκαν κι έφυγαν στο εξωτερικό. Έπειτα χρειάστηκαν κι αυτά τα τέσσερα «κουρέματα» στα αποθεματικά τους… Αλλά τι να κάνουμε; Προέχει η σωτηρία της πατρίδας.

Τώρα ο Κύριος Λάκης ζει με τα δυο ευρώ τη μέρα που του αφήνουν οι περαστικοί. Πάλι όμως προνομιούχος είναι, γιατί έτσι βγάζει κάπου 750 το χρόνο. Κι αν αφαιρέσεις το φόρο και την έκτακτη εισφορά, καθαρίζει μια τετρακοσάρα μέσα στο νερό. Βέβαια «γράφουν» τα πρόστιμα, γιατί δεν προσκομίζει αποδείξεις, αλλά σιγά τώρα. Ποιος κυνηγάει φοροφυγάδες στην Ελλάδα…

Επιπλέον είναι και ο πλέον ευνοούμενος εκείνης της πάμπλουτης κυρίας που έχει τη Μι-Κι-Ο «Το χαμόγελο του Έλληνα». Πρόσφατα του χάρισε μια χαρτόκουτα για να μην κοιμάται απροστάτευτος στο πεζοδρόμιο, και μια παλιά ασπρόμαυρη τηλεόραση που παίζει μόνο «Μέγκα». Έτσι είναι πάντα ενημερωμένος και γελάει με τις φήμες που κυκλοφορούν πως τάχατες η Γκόλντμαν Σαξ πήρε την Ακρόπολη και την έστησε μπροστά στα γραφεία της στο Μανχάταν, ή πως βρέθηκαν από ανθρώπους της τρόικα δεκαεφτά ολόκληρα ευρώ κι ένα χρυσό δόντι μέσα στο στρώμα μιας γιαγιάς στα Γιάννενα η οποία δεν πλήρωνε το χαράτσι της ΔΕΗ. 

Επειδή όμως είναι ενημερωμένος γι αυτό ακριβώς είναι και τόσο ανήσυχος για την ημέρα που ξημερώνει. Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος οι απάτριδες να κερδίσουν τις αυριανές εκλογές. Και οι απάτριδες όπως τον τέταρτο αιώνα ήθελαν εθνική θρησκεία αντί για τον χριστιανισμό, έτσι και σήμερα θέλουν εθνικό νόμισμα αντί για το ευρώ. Θέλουν δηλαδή την καταστροφή της πατρίδας, όπως εξηγεί ο Πρετεντέρης.

Εκτός όμως από τον πατριωτισμό του ο κύριος Λάκης έχει και προσωπικό συμφέρον να θέλει το ευρώ. Εδώ και καιρό έχει ένα προαίσθημα πως αύριο θα κερδίσει το τζακ ποτ στο Τζόκερ. Και φαντάσου τη Δευτέρα αντί για τρία εκατομμύρια ευρώ να εισπράξει ένα δισεκατομμύριο δραχμές. Να τις κάνει τι;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Ιούνιος 2012