ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE


Ασκήσεις γεωμετρίας

 

Ασκήσεις γεωμετρίας
Δημήτρης Βάρος - Πολιτική σάτιρα

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια είναι πολλά για να έχουμε αφήσει την ανθρωπότητα χωρίς προβλήματα.

Εμείς οι Έλληνες ήμασταν πάντα συγκαταβατικοί και απλόχεροι απέναντι στους άγριους λαούς που μοιράζονται μαζί μας αυτόν τον πλανήτη.

Όμως, δεν τους προσφέραμε μόνο λύσεις. Παραδείγματος χάριν για το πως θα διασκεδάζουν με το θέατρο κι όχι με τα κρανία των εχθρών τους. Πως θα διοικούνται με τη δημοκρατία κι όχι από κάποιους θεόσταλτους φύλαρχους και βασιλιάδες. Πως θα εξηγούν τα φυσικά φαινόμενα αντί να τα φοβούνται και να τα προσκυνούν για να τα εξευμενίσουν. Πως θα βάζουν κολώνες στα σπίτια τους για να μην τους έρχεται η στέγη κατακέφαλα…

Επιπλέον τους βάζαμε και γρίφους για να ακονίζουν το μυαλό τους. Όπως το «Δήλιον πρόβλημα», δηλαδή το πώς διπλασιάζεται ο κύβος.
Επίσης το πως τριχοτομείται η γωνία ή το πως τετραγωνίζεται ο κύκλος…

Άλυτες σπαζοκεφαλιές που βασάνιζαν τους αρχαίους γεωμέτρες. Τον Αρχιμήδη, τον Ερατοσθένη, τον Νικομήδη... Που έκαναν τον Ιπποκράτη τον Χίο να ξενυχτά,

αγναντεύοντας τα παράλια της Ιωνίας και το χάραμα να πηγαίνει άπρακτος για ύπνο, βρίζοντας… "την δελφύν της δρομάδος Αθηνάς" (μην περιμένετε μετάφραση).

Εδώ και δυόμιση χιλιάδες χρόνια η παραγωγή σταμάτησε. Οι βάρβαροι απελπισμένοι κατέφυγαν σε κάτι δικά τους, βλακώδη κατασκευάσματα. Όπως ο κύβος του Ρούμπικ ή το σοντούκου που με λίγη υπομονή τα λύνει κι ένας χιμπαντζής.
Ώσπου σήμερα, η Ελλάδα ξαναμίλησε:

Πως γεμίζει ένα κουτί χωρίς πάτο;

Όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα κυριαρχεί τώρα στα πρωτοσέλιδα και στα τηλεοπτικά δελτία όλου του κόσμου. Αναστατώνει την Κομισιόν, προβληματίζει τις διεθνείς αγορές, εξιτάρει όσους επενδύουν τα ναρκωδολάρια, τα πορνοδολάρια και τα οπλοδολάρια τους σε δάνεια προς αναξιοπαθούσες χώρες, υποδαυλίζει την υστερία της κυρίας Μέργκελ. Οι «γκουρού» πέφτουν με τα μούτρα στο πρόβλημα μήπως και το λύσουν και πάρουν κανένα Νόμπελ…

Επιτέλους η ανθρωπότητα βρήκε ένα νόημα για την ύπαρξή της.

Στην Ελλάδα οι σοφοί, που σήμερα είναι οι πολιτικοί και οι μεγαλοδημοσιογράφοι, ενώνουν την ευφυΐα τους για να βρουν τη λύση.

«Να δώσει ο λαός ότι έχει και δεν έχει μπας και το γεμίσουμε» είναι η άποψη που κυριαρχεί.
-Να τους επιβάλουμε επίσης να μη λένε ό,τι σκέφτονται. Ή καλύτερα να τους επιβάλουμε να μην σκέφτονται καθόλου, προτείνει ο Ιωάννης ο Δόλιος.
-Αυτό τι σχέση έχει;
-Δεν έχει, αλλά είναι ευκαιρία να το περάσουμε.
-Καλά λέει, επεμβαίνει ο Μπούλης ο Αβροβάτης. Να τους επιβάλλουμε επίσης να σέβονται και τις αδελφές.

Τότε ανοίγει το στόμα του για πρώτη φορά και ο Λάκης ο Παρείσακτος:
-Βρε παιδιά αφού υπάρχει εύκολος τρόπος για να λύσουμε το πρόβλημα.
-Ποιος είναι αυτός;
-Να βάλουμε ένα πάτο στο κουτί.
Ξεσπούν τρανταχτά γέλια.
-Και δε μου λες, ρε Λάκη, ρωτά ειρωνικά ο Θεόδωρος ο Ελευσίνιος, μετά με ποια δικαιολογία θα τους τα παίρνουμε;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Απρίλιος 2010