ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE


Που πήγαν
τα λεφτά;

 

Που πήγαν τα λεφτά;
Δημήτρης Βάρος - Πολιτική σάτιρα

Ο κύριος Λάκης δεν είναι οικονομολόγος. Ούτε είχε ποτέ την έφεση να σκύβει το κεφάλι πάνω από κείμενα που μιλούν για γιούριμπορ, σορτ-σέλινγκ, μπλου-τσιπς, όβερ-νάιτ-ρέιτς, τρέιντινγκ-ρέβενιους και τρέζουρι-στοκ.

Έτσι κι αλλιώς κουβαλάει μια απέχθεια σε ό, τι έχει σχέση με αριθμούς. Την απέκτησε τις εφιαλτικές εκείνες μέρες στο γυμνάσιο όταν ο μαυροπίνακας γέμιζε με αλγεβρικές εξισώσεις κι εκείνος αναρωτιόνταν τι σημαίνουν όλα αυτά τα κινέζικα και σε τι θα του χρησιμεύσουν. Έβλεπε την καθηγήτριά του σαν κακιά μάγισσα και ισχυρίζονταν πως δεν έρχεται στο σχολείο με αυτοκίνητο αλλά καβάλα σε ένα σκουπόξυλο, που το παρκάρει δίπλα στο καλάμι του γυμνασιάρχη.

Λογικό είναι να βρίσκεται τώρα σε απόλυτη σύγχυση.

Καταλαβαίνει πως παντού υπάρχουν λεφτά. Μεταλλικά, χάρτινα, πλαστικά, ηλεκτρονικά και κυρίως μαύρα -με τη μορφή μιας πισίνας, ενός γιότ, μιας Aston Martin, μιας Bentley ή ενός θηριώδους λογαριασμού στην UBS της Ελβετίας.
Μαθαίνει πως όλες οι χώρες του πλανήτη κυκλοφορούν διαρκώς τόνους χαρτονομισμάτων με βάση ένα περίπλοκο σύστημα που το λένε Fiat που δεν έχει σχέση με τα αποθέματα χρυσού αλλά ούτε και με τα γνωστά αυτοκίνητα. Και πως όλες -εκτός από κάτι Ζιμπάμπουε και Σομαλίες- καμαρώνουν πως έχουν ανάπτυξη και πως αυξάνουν διαρκώς τον πλούτο και το χρήμα τους.
Διαβάζει πως σπουδαίες ασφαλιστικές, τράπεζες και επενδυτικές εταιρίες δηλώνουν αστρονομικά κέρδη που δεν ξέρουν τι να τα κάνουν και τα επενδύουν σε πιτσαρίες του Αικατερίνμπουργκ  και σε ομάδες του Σουρινάμ που παίζουν βλακώδες ποδόσφαιρο.

Ακούει πως κάποιος Γουόρεν Μπάφετ ξεκίνησε αγοράζοντας μετοχές μιας βιομηχανίας υφασμάτων ώσπου κάποια στιγμή την αγόρασε ολόκληρη. Από τότε τού έγινε συνήθεια και αγοράζει κάθε εταιρία που πέφτει στην αντίληψή του και φτιάχνει από καραμέλες και παπούτσια μέχρι εφημερίδες και ηλεκτρικές σκούπες. Δημιούργησε έτσι ένα προσωπικό λογαριασμό 58 δις δολαρίων και πέρασε στην πρώτη θέση του κατάλογου «Forbes 400» με τους πλουσιότερους Αμερικανούς, αφήνοντας πίσω του τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft με μόλις 55,5 δις ψωροδολάρια στην τσέπη…
Βλέπει πως το πετρέλαιο για το σπίτι και η βενζίνη για το αυτοκίνητο ακολουθούν την παγκόσμια τιμή ανά βαρέλι μόνο όταν αυτή ανεβαίνει –ποτέ όμως όταν κατεβαίνει. Πως οι πολυεθνικές καυσίμων έχουν ιλιγγιώδη κέρδη και οι εμίρηδες απίστευτα λεφτά με τα οποία χτίζουν χιονοδρομικά κέντρα και παραμυθένια παλάτια πάνω στην καυτή άμμο του Περσικού.

Πώς λοιπόν να εξηγήσει αυτή την «παγκόσμια κρίση»;

Οι δοξασμένοι από πολιτικούς και δημοσιογράφους πανάκριβοι μάνατζερ των τραπεζών, με τους γιγάντιους μισθούς και τα κολοσσιαία μπόνους, που έβγαζαν γλώσσα στις κυβερνήσεις, έριξαν έξω τα ιδρύματα που διοικούσαν. Πανικός! Οι μετοχές ρευστοποιήθηκαν και οι καταθέσεις αποσύρθηκαν σε όλο τον πλανήτη.
Λογικά, στο υπάρχον ρευστό προστέθηκε κι άλλο. Περιέργως όμως δεν υπάρχει φράγκο στην αγορά.

Και όλοι κοιτούν τον κύριο Λάκη, όπως και κάθε φορολογούμενο. Του ζητούν να δώσει κατιτί από το υστέρημά του για να σωθεί το σύστημα. Και να είμαστε όλοι όπως πριν…

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Φεβρουάριος 2010