ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE


Μπρος γκρεμός και πίσω όνειρα

 

Μπρος γκρεμός και πίσω όνειρα
Δημήτρης Βάρος - Πολιτική σάτιρα

Στην Ελλάδα δεν δουλεύει τίποτα κι ωστόσο δουλειές δεν υπάρχουν.
Αυτή η κατάσταση έχει φέρει τον κύριο Λάκη στα όρια της απόγνωσης. Δεν έχει παπάκι για να δουλέψει σε πιτσαρία και δεν μιλάει αλβανικά για να πάει στις οικοδομές. Δεν έχει το θράσος να απλώσει μια κουρελού στην οδό Ερμού και να πουλάει τσάντες Λουί Βουϊτόν ούτε και τις διασυνδέσεις με πακιστανούς για να πλένει παρμπρίζ στα φανάρια. Σε κάθε γνωστή διεύθυνση της χώρας έχει στείλει βιογραφικό, αλλά τίποτα…

Και που είναι εκείνες οι εποχές που του περιέγραφε ο πατέρας του… Τότε που η Ελλάδα ήταν «Ψωροκώσταινα» και κανείς δεν είχε τριαντάμετρο σκάφος, υβριδικό Λέξους και εξοχικό με ελικοδρόμιο στη Μύκονο. Είχε όμως έξω από κάθε βιομηχανία μια πινακίδα που έγραφε «ζητούνται εργάτες» και οι άνεργοι κάθονταν στο καφενείο με μια ταμπέλα στην πλάτη που έλεγε «Θέλω τόσα για μεροκάματο. Αν δεν τα δίνετε μη με ενοχλείτε».
Σήμερα ο πιο τυχερός θα βρει μια δουλειά παρτ-τάιμ με μπλοκάκι, ίσα-ίσα για να μπορεί να βλέπει την Εφορία να του παίρνει τα μισά και να μη γίνεται τίποτα.

Γιατί ό,τι κι αν γίνει θα είναι τρομοκρατία. Και για να μπορεί να βλέπει μετά τους αλλοδαπούς να του κλέβουν τα άλλα μισά και να μη γίνεται και πάλι τίποτα. Γιατί ό,τι κι αν γίνει θα είναι ρατσισμός.

Να κάνει τι, λοιπόν; Να αρχίσει να παριστάνει τον Καραγκιόζη στην τηλεόραση μιλώντας για πράγματα που δεν υπάρχουν σε αυτή τη χώρα; Για πολιτική, για ποδόσφαιρο, για μουσική;… Ή να βγαίνει σαν κάτι φρενοβλαβείς μακρυμάλληδες με κοτσίδα και σκουλαρίκι στο αφτί και να δουλεύει -όπως όλοι- τους εν πλήρη συγχύσει τηλεθεατές; Να τους λέει: «Φίλοι μου γνωρίζετε τα πάντα. Δεν γνωρίζετε όμως πως στην Καραϊβική υπάρχουν στρείδια που μπορούν και σκαρφαλώνουν στα δέντρα και πως στα σανσκριτικά η λέξη “war” (πόλεμος) σημαίνει “επιθυμία για περισσότερες αγελάδες”…»

Ούτε με σφαίρες! Καλύτερα να φύγει… Αλλά σαν νέος Καββαδίας δεν μπορεί να πει «μάνα θα πάω στα καράβια». Κι εκεί οι πακιστανοί έχουν πιάσει τα πόστα.

Να πάει που λοιπόν;
Στη Γαλλία χρειάζεται να συμπληρώνει τουλάχιστον 17 φόρμες κάθε φορά που θέλει να κάνει οτιδήποτε.
Στην Ιταλία πρέπει να έχει θείο από το Παλέρμο που τον λένε Ντον για να έχει ελπίδες να προκόψει.
Στην Ελβετία οι γείτονες θα τον καταδώσουν στην Αστυνομία αν μια μέρα ξεχάσει να σκουπίσει την αυλή του.
Στη Νότιο Αφρική υπάρχουν 40 είδη ζώων έτοιμα να τον φάνε, και στο Μόντε Κάρλο πρέπει να έχει 40 εκατομμύρια στην τσέπη για να τον δεχτούν.
Για τη Γερμανία ούτε συζήτηση. Είναι γεμάτη Γερμανούς…

Η Σομαλία ακούγεται καλή περίπτωση. Εκεί μπορεί να κάνει όποια δουλειά θέλει χωρίς διατυπώσεις, άδειες κλπ. Και επιπλέον χωρίς να πληρώνει Εφορία. Για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί δεν υπάρχει κυβέρνηση, ούτε έτσι όπως την ξέρουμε στην Ελλάδα.  Όμως, το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών του θα πάει αναγκαστικά στην μισθοδοσία ενός προσωπικού και βαριά οπλισμένου στρατού, που του είναι απαραίτητος αν θέλει να ζήσει και δεύτερη μέρα εκεί.

Τίποτα. Θα μείνει εδώ. Θα πάρει ένα καταναλωτικό δάνειο από κάθε τράπεζα και θα κανονίσει οι δόσεις να αρχίζουν όλες από τις 22 Δεκεμβρίου του 2012. Κι αν εκείνη τη μέρα δεν γίνει η συντέλεια του κόσμου θα κάνει μήνυση στον Χαρδαβέλα και στους Ίνκας που με τις λάθος προβλέψεις τους τον πήραν στο λαιμό τους. Και θα ζητάει αποζημίωση ισόποση με τα χρέη του…

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Ιανουάριος 2010