ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE
 
 

ΕΠΙΛΟΓΕΣ:
 
Σε άλλη διάσταση

 

 
Σε άλλη διάσταση
Δημήτρης Βάρος – Λάκης, τελεία, τζι αρ – Πολιτική σάτιρα

Αναρωτιέστε τι είναι ευτυχία; Ευτυχία είναι να μην ξέρεις τι έχεις. Ή να μην ξέρεις τι σου γίνεται.

Ο κύριος Λάκης νομίζει ότι είναι ροκ. Οδηγεί το φορτηγό του στο ύψος της Μαλεσίνας και είναι μέσα στη τρελή χαρά καθώς ακούει στη διαπασών το «Don’t think twice, it’s all right», πλήρως ανυποψίαστος για την ειρωνεία του Μπομπ Ντύλαν.

Χρόνια ολόκληρα ο Κώστας Χαρδαβέλλας έψαχνε το παράλληλο σύμπαν στις «Πύλες του ανεξήγητου» και το παράλληλο σύμπαν είναι εδώ. Τόσο ο κύριος Λάκης, όσο και οι περισσότεροι από εμάς, ζούμε σε άλλη διάσταση. Μέσα στις πολλές και ωραίες μας παραισθήσεις.

• Νομίζουμε ότι είμαστε πλούσιοι επειδή έχουμε δεκαεφτά πολύμπριζα στο σπίτι και τουλάχιστον τρεις καφετιέρες για εσπρέσο, καπουτσίνο και γαλλικό φίλτρου, αν και πάντα φτιάχνουμε στιγμιαίο καφέ γιατί βιαζόμαστε.

• Νομίζουμε ότι είμαστε πολιτισμένη χώρα επειδή δεν εφαρμόζουμε πια τη θανατική ποινή αλλά και εξαιρετικά σύγχρονη επειδή διατηρούμε κάθε χρόνο έναν αξιοπρεπή αριθμό νεκρών από τροχαία και ναρκωτικά.

• Νομίζουμε ότι είμαστε ανεπτυγμένοι επειδή δεν πεθαίνουμε στη μέση του δρόμου από την πείνα ή από τον ιό του Έμπολα όπως οι αφρικανοί, αλλά μέσα σε πολυτελείς σουίτες ιδιωτικών νοσοκομείων, χτυπημένοι από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των τηλεοράσεων, των κινητών τηλεφώνων, των πυλώνων της ΔΕΗ, των φούρνων μικροκυμάτων και του ασύρματου ιντερνέτ.

• Νομίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς, γιατί ακόμα κι αν καταστρέψουμε τον πλανήτη στα επόμενα είκοσι-τριάντα χρόνια, θα εφαρμόσουμε στη Γη την τεχνολογία που ήδη αναπτύσσουμε με σκοπό να εποικήσουμε τον Άρη. Θα σκεπάσουμε δηλαδή τις πόλεις μας με θόλους και θα ζούμε έτσι όπως προπονούμεθα να ζούμε σήμερα στα διάφορα The Mall.

Οι ξένοι έρχονται εδώ μια εβδομάδα τα καλοκαίρια για να ζήσουν το δικό τους μύθο. Εμείς τον ζούμε όλο το χρόνο... 

Όμως, μη θεωρήσετε ότι υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Η ζωή είναι πολύ σκληρή για να την ζούμε έχοντας πλήρη επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω μας. Αλλοίμονο στους δυστυχείς εκείνους που τα ψάχνουν όλα. Που μαθαίνουν να βλέπουν πόσο αφθονούν τριγύρω τους η απάτη, η διαφθορά, η αδικία, η ανισότητα, η κοροϊδία, η ψευτιά. Που ανακαλύπτουν πως το παιχνίδι είναι στημένο και βρώμικο. Που γίνονται ποιητές και, όχι σπάνια, αυτοκτονούν κιόλας.

Αν δεν έχετε τα άπειρα λεφτά ώστε να ακυρώνετε κάθε πρόβλημα που σας πλησιάζει, να γεύεστε την κάθε επιθυμία που σας γεννιέται ή ακόμα και να εξαγοράζετε τα λάθη σας, είναι καλύτερα να είστε ο κύριος Λάκης.


 
Who the hell is he?
 

Ο κύριος Λάκης είναι συχνότατα ο πρωταγωνιστής στα χρονογραφήματα που γράφω από τα μέσα τις δεκαετίας του '70. Ξεκίνησε την καριέρα του από την ημερήσια τοπική εφημερίδα της Χίου "Χιακός Λαός", πέρασε στην "Ακρόπολη" του συγκροτήματος Μπότση, μετά στο "Έθνος της Κυριακής" και σήμερα είναι στα περιοδικά της "T-Press", με σποραδικές εμφανίσεις και σε άλλα έντυπα.
Μην αναρωτιέστε ποιός είναι. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει είναι ο εαυτός μας, στις διάφορες εκφάνσεις του. Άλλοτε μέσα στα παπούτσια ενός δημοσίου υπαλλήλου, άλλοτε μέσα στο κοστούμι ενός μεγαλοεπιχειρηματία. Συγγραφέας ή χούλιγκαν, θύτης ή θύμα, κουκουλοφόρος ή τηλεθεατής δεν παύει να έχει στο πορτοφόλι του μια ταυτότητα που λέει "Έλληνας".

Το βιβλίο "Λάκης, τελεία τζι-αρ" (υπό έκδοση) είναι μια επιλογή 40 "ιστοριών" του δημοσιεύθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Επιλογή όχι απαραίτητα "the best of..." αλλά κειμένων που δεν έχουν να κάνουν με την τρέχουσα ειδησεογραφία. Έχουν δηλαδή μια κάποια διαχρονικότητα -πιστεύω- ώστε να αποτελέσουν ένα βιβλίο το οποίο θα μπορεί να διαβαστεί ακόμα και όταν οι καταστάσεις και τα πρόσωπα που μας περιτριγυρίζουν σήμερα θα έχουν εξαφανιστεί.

  Αποσπάσματα