ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE

 

Dimitris Varos


Όλα έχουν ένα όριο
Δημήτρης Βάρος – Λάκης, τελεία, τζι αρ – Πολιτική σάτιρα

Ο κύριος Λάκης είναι χαρακτηριστικός Ελληνάρας. Έχει απόλυτη συναίσθηση της ηρωικής καταγωγής του. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, ενώ στο σαλόνι του δεσπόζει ένα κάδρο με τη φράση «Του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν υπομένει».

Ακούει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα το στίχο του Ρίτσου «τη ρωμιοσύνη μην τη κλαις εκεί που πάει να σκύψει, με το σουγιά στο κόκαλο και το λουρί στο σβέρκο» και τον καταλαμβάνει μια άγρια έξαψη τη στιγμή που ο Θεοδωράκης τραγουδά «νάτη… νάτη… πετιέται!»

Τελευταία βλέπει κάθε βράδυ και το ντιβιντί «300» (του Λεωνίδα) κάνοντας τουλάχιστον είκοσι φορές ριπίτ τη φράση «Δις ιζ Σπάρτα!», την οποία κραυγάζει ταυτόχρονα με τον πρωταγωνιστή.

Τώρα όμως βλέπει ειδήσεις.

Ενημερώνεται πώς, επειδή διάφοροι επιτήδειοι λεηλατούν τα Ταμεία και πλουτίζουν τζογάροντας τα αποθεματικά τους, εκείνος πρέπει να πληρώνει στο εξής μεγαλύτερες εισφορές, χωρίς να προσδοκά σε κάποια περίθαλψη της προκοπής ή πολύ περισσότερο σε κάποια σύνταξη.

Μαθαίνει πως οι Έλληνες παίρνουν τους μικρότερους μισθούς στην Ευρώπη και αγοράζουν ακριβότερα από κάθε άλλο Ευρωπαίο τα βασικά αγαθά, τα οποία εδώ είναι συνήθως σάπια, ληγμένα ή απλά μεταλλαγμένα.

Ακούει τον κ. Γενικό της Μεγάλης Κρατικής Τράπεζας να είναι αρκούντος ανήσυχος που οι εργοδότες υποκύπτουν στις πιέσεις των εργαζομένων για αυξήσεις μισθών και να μαλώνει τις Τράπεζες που διαρκώς δίνουν δάνεια στα ανεπρόκοπα νοικοκυριά για να πληρώνουν τη ΔΕΗ τους.

Ο κύριος Λάκης κουνά το κεφάλι και σουφρώνει τα χείλη δίνοντας στο πρόσωπό του την έκφραση εκείνη που στα ελληνικά σημαίνει «Δε ντρέπεστε ρε απατεώνες».

Σκηνές τώρα από την απογευματινή βροχή: Πλήθος από μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα -επειδή τα φανάρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας- προσπαθούν, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο από κορναρίσματα και βρισιές, να διασχίσουν δρόμους της πρωτεύουσας με χαοτικές λακκούβες, πλημμυρισμένες από λασπόνερα, πάνω στα οποία επιπλέουν κάθε λογής σκουπίδια.

Ύστερα πληροφορείται ότι φέτος θα πληρώσει παραπάνω στην Εφορία επειδή το κράτος (ποιο κράτος;) έχει τώρα περισσότερα έξοδα.

Μετά ο καιρός: «Χιόνα αύριο στην Αθήνα» λέει καταχαρούμενη η κοπελίτσα με το μίνι. Ο κύριος Λάκης τινάζεται: «Χιόνια κατακαλόκαιρο;… Α, ρε καθίκια, τον διαλύσατε τον πλανήτη».

Δυο ώρες μετά, ζει τα τελευταία δραματικά λεπτά του ντέρμπι και όταν ο διαιτητής δείχνει την άσπρη βούλα, γίνεται η έκρηξη του Κρακατόα. Ο κύριος Λάκης εκσφενδονίζει το φραπέ του στην τηλεόραση και με μια κλωτσιά αναποδογυρίζει το τραπεζάκι στο σαλόνι.

Μετά κατεβαίνει στο δρόμο.

Σπάει καμιά δεκαριά παρμπρίζ, σωριάζει κάτω τον κάδο των σκουπιδιών και βάζει φωτιά. Ξηλώνει τις πλάκες στο πεζοδρόμιο, διαλύει τη βιτρίνα του απέναντι κι ύστερα γονατίζει στη μέση του δρόμου.

Σφίγγει τις γροθιές, ανοίγει τα χέρια, κοιτά στον ουρανό και ωρύεται:

«Ε, όχι και πέναλτι ρε π.....!»


Σε άλλη διάσταση