ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE

 

 
Από το κεφάλαιο 6: Η ΗΜΕΤΕΡΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
 
Οδηγός καριέρας
Dimitris Varos We are Greeks! Δημήτρης Βάρος

Είναι καιρός να πούμε στα παιδιά μας την αλήθεια, τώρα που άρχισαν να κάνουν τα σχέδια τους για το μέλλον τους.

Τα ίδια, έχοντας ξοδέψει τα πρώτα 16-17 χρόνια της ζωής τους μέσα σε μια εικονική πραγματικότητα, είναι πεπεισμένα πως οι γονείς τους είναι από τους πλέον αποτυχημένους της ζωής, αφού όλη μέρα δουλεύουν και το βράδυ κάθονται και μελετάνε -πότε στενοχωρημένοι και πότε πανικόβλητοι- τους λογαριασμούς που τους έφερε ο ταχυδρόμος.

Η αληθινή ζωή είναι γι’ αυτά πίσω από το γυαλί της τηλεόρασης και μέσα στις ιλουστρασιόν σελίδες των life style περιοδικών. Γεμάτη δόξα, πλούτο, γκλαμουριά, φλερτ, έρωτα, ταξίδια και λίφτινγκ.

Έτσι, το ερώτημα «τι δουλειά θα κάνουν στη ζωή τους», δεν τους δημιουργεί και κανένα σπουδαίο δίλημμα. Αν είναι αγόρια θα γίνουν ροκ σταρ, ποδοσφαιριστές, ζεν πρεμιέ σε σίριαλ ή πρωταθλητές στη φόρμουλα 1. Αν είναι κορίτσια θα γίνουν μοντέλα της πασαρέλας, σταρ του σινεμά, τραγουδίστριες ή το πολύ-πολύ παρουσιάστριες της τηλεόρασης.

Εδώ οφείλετε να παρέμβετε και να τους εξηγήσετε ένα πράγμα: Είναι αλήθεια πως στην ιστορία της ανθρωπότητας ενώ υπήρξαν αρκετοί που μίσησαν το χρήμα, δεν υπήρξε ουδείς που κατάφερε να μισήσει τη δόξα. Ωστόσο με το χρήμα μπορεί κανείς να πετύχει τα πάντα. Συμπεριλαμβανομένης και της δόξας.

Αν τα παιδιά σας κατανοήσουν και αποδεχθούν αυτό το αξίωμα, θα προσανατολιστούν σε νέα επαγγέλματα. Τα αγόρια θα αρχίσουν να καλοβλέπουν την περίπτωση να γίνουν οι νέοι μεγιστάνες σαν τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, τον Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin ή τον Στέλιο Χατηϊωάννου της Easyjet, ενώ τα κορίτσια θα αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα να γίνουν κάτι σαν Ντόνα Καράν της ομώνυμης φίρμας, κάτι σαν Ανίτα Ρόντικ των Body Shop, ή -εν ανάγκη- οι νέες Τζένα Τζέϊμσον των… γαργαλιστικών ροζ μπίζνες.

Τώρα, να ξέρετε, είστε σε πολύ καλό σημείο. Οπότε μπορείτε να περάστε στο επόμενο στάδιο της διδασκαλίας σας:

Εξηγείστε τους -με λεπτομέρειες και πολλά παραδείγματα από την πλούσια εμπειρία σας- πως εδώ είναι Ελλάδα, πως εμείς είμαστε Έλληνες και πως πλούσιος, σχεδόν σαν τους παραπάνω, μπορεί να γίνει κανείς με ελάχιστο κόπο αλλά με περισσό θράσος, κάνοντας μια δουλειά που δεν την πιάνει το μάτι σου.

Να είστε σίγουροι πως, επεξεργαζόμενα τα παιδιά σας αυτό το σενάριο, σύντομα θα οδηγηθούν στη σωστή απόφαση και θα σας δηλώσουν υπερήφανα πως αποφάσισαν να γίνουν υπάλληλοι της Πολεοδομίας ή της Αγορανομίας, ελεγκτές της Εφορίας, φοροτεχνικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί, χορηγοί διπλωμάτων οδήγησης ή κάτι τέτοιο…

Αν όμως διαπιστώσετε τελικά πως τα παιδιά σας ούτε θράσος και καπατσοσύνη έχουν, ούτε διάθεση να παλέψουν για οτιδήποτε, ούτε όρεξη για οποιαδήποτε δουλειά και από την άλλη δεν τα διακρίνει καμιά έφεση στα γράμματα, δεν έχουν κανένα ταλέντο ή κάποιο όραμα τέλος πάντων, μην απελπίζεστε. Είναι πολύ πιθανό να γίνουν πολιτικοί. Μη σκέφτεστε πως θα είναι το όνειδος της οικογένειας. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. ...Και στο κάτω-κάτω εκεί είναι τα πολλά λεφτά.