ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE

 

     
Από το κεφάλαιο 5: Ο ΕΛΛΗΝ ΩΣ ΖΩΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟΝ
 
Εκσυγχρονίστε τις εκλογές
Dimitris Varos We are Greeks! Δημήτρης Βάρος

Είναι απλό. «Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει», έλεγαν κάποτε. Και εννοούσαν πως αφού ο παππούς έχει βγει έξω και δεν έχει πάρει το μπαστούνι του, πήρε την ομπρέλα. Οπότε…

Όταν λοιπόν βλέπουμε τους Έλληνες πολιτικούς να κάνουν λίφτινγκ, να βάφουν τα μαλλιά τους, να φτιάχνουν τα δόντια τους ή να βγάζουν με λέιζερ τις πανάδες από το πρόσωπο, γνωρίζουμε πως αυτό είναι το ασφαλέστερο σημάδι ότι επίκεινται εκλογές.

Για το λόγο αυτό είναι απορίας άξιο πως μια τόσο έμπειρη νιους-κάστερ της τηλεόρασης επιμένει να ρωτά πιεστικά έναν υπουργό αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, γνωρίζοντας δύο βασικά πράγματα:

Πρώτον ότι κανείς υπουργός, καμιάς κυβέρνησης σε καμιά χώρα του κόσμου δεν απαντά ποτέ σε κάτι τέτοιο, και

Δεύτερον ότι και οι πλέον βραδύνοες τηλεθεατές της έχουν πάρει την απάντηση από την πρώτη κιόλας στιγμή, βλέποντας τον συνεντευξιαζόμενο με φρεσκοβαμμένο κορακίσιο μαλλί και με επιμελώς γκριζαρισμένες τις φαβορίτες -πράγμα που προσδίδει θεληματικότητα στον φορέα τους, όπως λένε και οι καλοί ίματζ μέϊκερς.

Μπορεί εμείς οι Έλληνες να μην έχουμε ανακαλύψει ακόμη ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για σεισμούς αλλά στην πρόγνωση εκλογών δεν πιανόμαστε. Και γενικά σε θέματα δημοκρατίας -του συστήματος δηλαδή που το έχουμε κατοχυρωμένο με διεθνή πατέντα, μαζί με τη φέτα το ούζο και τη μαστίχα- είμαστε πρωτοπόροι. Για το μόνο που μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς είναι πως δεν έχουμε εξελίξει τη διαδικασία των εκλογών τόσο όσο επιβάλλει η σημερινή τηλεοπτική εποχή.

Θα μπορούσαμε επί παραδείγματι να κάνουμε τις εκλογές τηλεοπτικό σόου με τον μοντέρνο τίτλο «So you think you can rule» ή με τον αρχαιοπρεπή «Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε».

Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά: Αποφεύγουμε έξοδα, μετακινήσεις και ανακατωσούρες, ενώ έχουμε τη χαρά να βλέπουμε σε ζωντανή σύνδεση τη συντριβή στα πρόσωπα όσων θα είναι «προτεινόμενοι» για να πάνε σπίτι τους. Άσε που μπορεί να κάνουμε εκλογές κάθε Παρασκευή βράδυ, ώστε οι πολιτικοί συντάκτες να μη νιώθουν την ανάγκη επί μια ολόκληρη τετραετία να σκαρφίζονται σενάρια εκλογών προκειμένου να διατηρήσουν το μισθό τους.

Τώρα σε ποιες δοκιμασίες θα βάζουμε τους υποψήφιους, εδώ το μόνο σύνορο είναι η φαντασία μας. Το τελευταίο στάδιο πάντως -προσφορά γνωστής μάρκας ουίσκι- θα έχει τίτλο «Κάντε κάτι σπουδαίο και κερδίστε», όπως το να δέσουν τα παπούτσια τους, ή το να σπάσουν επιτυχώς δυο αβγά για ομελέτα. …Ενώ στην τελευταία -και δυσκολότερη- «πίστα» θα καλούνται να ξεχωρίσουν δυο γαϊδουριών άχυρο.

Και επειδή κανείς, φυσικά, δεν θα περνάει από αυτό το στάδιο, ο τόπος θα μένει μονίμως χωρίς κυβέρνηση. Κάτι που σημαίνει ότι θα μπορεί και θα αποτρέπει ευκόλως περιστατικά όπως το να καεί ολοσχερώς ένα βουνό στις παρυφές της πρωτεύουσας ή μια ολόκληρη περιφέρεια όπως η Πελοπόννησος, να βουλιάξει ένα κρουαζιερόπλοιο μέσα σε λιμάνι, να αποδράσει από τις φυλακές με ελικόπτερο ένας κακοποιός ή να καταληφθούν από ξένο στρατό βραχονησίδες του Αιγαίου…