ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΑ WE ARE GREEKS ΛΑΚΗΣ, ΤΕΛΕΙΑ, ΤΖΙ-ΑΡ WIKIGREECE

 

Dimitris Varos We are Greeks! Δημήτρης Βάρος
Εισαγωγή

Ποια σχέση μπορεί να έχει ένα ελεγειακό ποίημα με ένα ευθυμογράφημα;

Είναι πολύ πιθανό να επιδιώκουν και τα δύο να μεταδώσουν το ίδιο ακριβώς μήνυμα. Η μέθοδος διαφέρει. Το περιτύλιγμα...

Έτσι κι αλλιώς οι τεχνίτες του λόγου ανά τους αιώνες, είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, φρόντιζαν πρώτα να φορτίσουν με συναίσθημα -χαράς ή λύπης, αδιάφορο- το ακροατήριό τους και μετά τους έσκαγαν το μυστικό. Το οποίο αφομοίωναν ευκόλως εκείνοι, στην κατάσταση που βρίσκονταν. Συχνά δε και ευχαρίστως...

Αν συμβαίνει, λοιπόν, να γνωρίζετε τον υποφαινόμενο  σαν δημοσιογράφο, επί δεκαετίες διευθυντή εφημερίδων και περιοδικών (πράγμα δύσκολο) ή  σαν ποιητή (ακόμα πιο δύσκολο), μην ξαφνιάζεστε που εδώ παριστάνει τον ευθυμογράφο.

Σε τελική ανάλυση και με τις τρεις αυτές ιδιότητες μπορείς να κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα. Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, με το ευθυμογράφημα περνάς πολύ πιο εύκολα κάτι σοβαρό και δεικτικό που έχεις να πεις.

Γιατί αφ' ενός τα ποιήματα τα διαβάζεις μόνος σου, αφ’ ετέρου τα σοβαρά γραπτά που προορίζονται για εφημερίδες και αποκαλύπτουν, κριτικάρουν ή καταγγέλλουν πράγματα και θαύματα, συνήθως τα διαβάζει μόνο ο εκδότης σου. Και τα πετάει...

Στο βιβλίο αυτό (έκδοση 2012, σελίδες 236 - ISBN 978-618-5015-24-4) θα βρείτε μερικά κείμενά μου που κατάφεραν και δημοσιεύθηκαν (μεταξύ 2003-2009), γιατί εκλήφθηκαν σαν ανώδυνα ευθυμογραφήματα.

Διάλεξα όσα -σε γενικές γραμμές- αντέχουν στο χρόνο και απαρτίζουν, πιστεύω, μια ενότητα.

  Πρόλογος

 

 


«Σήμερα υπάρχει ελευθερία της έκφρασης γιατί οι υπήκοοι δεν σκέφτονται. Οπότε και να μιλάνε δεν έχουν τίποτα επικίνδυνο να πουν»

«Η τηλεόραση είναι το τηλεχειριστήριο κι εμείς το παιχνίδι»

«Ακόμα και η δημοκρατία έχει μεσάζοντες. Οι καναλάρχες αναγκάζονται να κυβερνούν μέσω πρωθυπουργών»

«Πολιτική είναι το να ασχολείσαι με τα κοινά για δικό σου όφελος»

«Δεν είναι να απορεί κανείς που ο κόσμος δεν αντιδρά. Έχει υπολογιστεί ότι τα παιδιά παύουν να πιστεύουν στα παραμύθια σε ηλικία 8 ετών. Στους τηλεθεατές, όμως, αυτό παίρνει κάπου 60 με 70 χρόνια παραπάνω»

«Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων διαβάζει εφημερίδες. Η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν διαβάζει εφημερίδες. Εκδίδει εφημερίδες»

«Οι Ευρωπαίοι έχουν πολιτιστικά ενδιαφέροντα. Οι Έλληνες έχουμε παγωμένο φραπέ»

«Ελάχιστοι είναι σήμερα οι Έλληνες που ξέρουν να γράφουν. Και οι καλύτεροι από αυτούς γράφουν στους τοίχους»